A fűtési szezon október 15-ével indul

A szerencsésebbek már befűtöttek estére, éjszakára, de ahol házközponti vagy távfűtés van, ott nem várható, hogy átmelegszik a radiátor.

Az iskolákba és a munkahelyekre már nem “melegedni” járunk! Jó néhány irodában alig 14 fok van, a hirtelen érkezett hidegnek köszönhetően, hiszen reggelente 5-6 fokot mutat a hőmérő, míg a napközbeni hőmérséklet is alig 14-15 fok. Az iskolákban pulóverben, a fázósabbak kabátban ülnek, míg a munkahelyeken sokan két zokniban, pulóverben, plédbe burkolóztak. Hosszútávú ülés során legjobban a lábfej és a kéz sínyli meg a hideget, illetve nagy esély van a felfázásra is. Ráadásul az állami munkahelyeken nyomatékosan megtiltották a hősugárzók, elektromos radiátorok használatát is az irodákban, ezzel is csökkentve a rezsiköltséget.

Legalább 18 fokot ígér a kormány, a hangsúly a legalább szón van a gimnáziumok esetében, míg az állami szférához tartozó munkahelyeken be kell tartani a maximum 18 fokot, amit októbertől bármikor ellenőriztethet is a kormány.

Köztudott, hogy a kormány 14 éves kor alatt és fölött külön szabályozná a fűtést. Azonban mit tegyenek a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, amelyekben 14 évesnél fiatalabbak és idősebbek is vannak, mint például a zalaegerszegi Zrinyi Miklós Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium?
A diákok tiltakozásra készülnek, mivel tartanak a hidegtől – írta Facebook-oldalán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

Októbertől tiltakozó demostrációkat szervez és aláírásgyűjtésbe kezd az ADOM Diákmozgalom azért, mert a a középiskolákban legalább 18 fokot, míg az általános iskolákban 20 fokot ír elő a kormány. A diákok szerint komoly egészségügyi problémákat is okozhat hosszútávon, ha napi 7-8 órát 18 Celsius fokban ülnek. Ezért októbertől tüntetni fognak, hogy az illetékesek is meghallják a diákok szavát. A PSZ szakszervezet szerint egyenlőre értelmezhetetlen a jogszabály, hiszen nem egyértelmű, hogy egy hat vagy nyolc osztályos gimnáziumban 18 Celsius fok vagy 20 Celsius fokra kell felfűteni a tantermeket hiszen ezekben az intézményekben 14 évesnél fiatalabbak és idősebbek is tanulnak. Az pedig már az abszurditás felsőfoka, hogy lehetnek év vesztes diákok illetve osztályt ismétlő tanulók is az iskolákban. Egyenlőre a tanárok még nem foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mi történik akkor, ha melegebb van egy tanteremben, mert belehelik az iskolát, így milyen büntetési tételre számíthatnak.

A kormány az ATV híradó kérdésére a fentiekkel kapcsolatban csak annyit válaszolt, hogy szigorúbb hőmérsékleti korlátozást csak az állami közintézményekben van,az iskolákban nem legfeljebb, hanem legalább, 18 foknak vagy 20 foknak kell lennie – hallható az ATV híradóban.

A munkahelyeken már nehezebb a helyzet, morogni lehet, tiltakozni is, de valószínűleg szankciókkal járnak majd az ilyesféle megnyilvánulások, rosszabb esetben ha nem tetszik a munkavállalónak a 18 fok, akár az elbocsátást is belengethetik. A kormány, amikor rezsicsökkentés céljából elsőként önmagán kezdett spórolni, magával rántotta és nem kérdezte meg az állami szférában, önkormányzati cégeknél dolgozó több ezer munkavállalót, hogy ők ugyan mit szólnak a 18 fokos ülőmunkához embertelennek is mondható nem éppen humánus hőmérséklethez?