A Gazdasági Versenyhivatal akcióba lépett

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait – közölte hétfőn a GVH az Indexel.

 

A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel

BIZONYOS ALAPANYAGOK PIACÁT KEVÉS ELADÓ URALJA, ÍGY ŐK KÖNNYEN MEGTEHETIK, HOGY A VERSENYHELYZETBEN JELLEMZŐ ÁRAKNÁL DRÁGÁBBAN ÉRTÉKESÍTENEK.

 

Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – tették hozzá.

Egyébként a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton bő egy hete egy építőipari konferenciáján épp arról beszélt, hogy

A KÜLFÖLDI ÉPÍTŐANYAG-GYÁRTÓCÉGEK VISSZAÉLNEK ERŐFÖLÉNYÜKKEL.

 

Nagy Márton szerint Magyarországon az elmúlt években sokkal nagyobb mértékben emelkedtek az árak, mint Európában. Előadásában több építőipari kihívást is megjelölt, melyekre megoldási javaslatai is vannak.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója attól tart, hogy a külföldi cégek visszaélnek erőfölényükkel.

 

 

A GVH közleménye szerint áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a hatóság tavaly már talált gyanús esetet, ezért akkor eljárást indított cementpiaci érdekeltségekkel szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

 

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát – olvasható az MTI által szemlézett közleményben.

Idén eddig duplájára nőtt a faanyagok ára, és úgy fest, még nincs vége a drágulásnak.

Az építőiparban tapasztalható nyersanyagárak drasztikus emelkedésével az Index is több cikkben foglalkozott már:

például a faanyagok és az acélipari termékek árai megduplázódtak év elejéhez képest.