A golyó pénzbe kerül, a megerőszakolás ingyen van!

0

Denis Mukwege nemi erőszaktól megcsonkított nőket ápol naponta a háború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságban. Gyakran anyaszült meztelenül, vérezve támolyognak be hozzá. A nőgyógyász 1999-ben találkozott a legsúlyosabb esetével: egy nővel, akit több fegyveres megerőszakolt, majd a lába közé lőttek. Mukwege boldog embernek tartja magát. Életét annak szenteli, hogy megtört női testeket és lelkeket gyógyít az általa alapított kórházban.

A boldogságomat mások boldogságában találom meg. Ha fel tudok emelni egy lelket, akkor én magam is boldog lehetek

– vallja a kongói orvos, aki idén Nadia Muraddal közösen kapta a Nobel-békedíjat.

Az emberi kegyetlenséggel rendszeresen szembesülő nőgyógyász Burundiban szerzett orvosi diplomát, és gyermekorvosként kezdte karrierjét, de amikor látta, hogy a kongói nők megfelelő orvosi ellátás nélkül milyen súlyos sérüléseket szereznek a szülés során, elhatározta, hogy nőgyógyász lesz. Franciaországba utazott, hogy az Angers-i Egyetemen tanulja ki a szakmát.

Visszatérését követően brutális polgárháború tört ki Kongóban. 1999-ben alapította meg a kelet-kongói Bukavuban a Panzi Kórházat, ahol eredetileg a helyi nőknek akart segíteni abban, hogy biztonságban megszüljék gyerekeiket. Már az első páciensnél kiderült, hogy a Panzi nem egy egyszerű szülészetként fog működni. A nőt, aki először betámolygott Mukwegéhez különös kegyetlenséggel erőszakolták meg többen is, és meg is lőtték. Mukwege és orvosi csapata a műtét után azt hitte, ez egy elszigetelt eset, egy barbár őrült rémtette. A Panzi ajtaján azonban az első páciens óta napi rendszerességgel lépnek be olyan nők, akiket különös kegyetlenséggel becstelenítettek meg fegyveresek. A fizikai és pszichológiai gyógyulást is kínáló intézménybe sokan több száz kilométerről érkeznek, az erőszakot átélt nők többsége azonban el sem jut a Panziba, inkább otthon marad, mert szégyellik férjük és családjuk előtt, ami történt velük.

Fennállása óta 85 ezer nőt és gyereket gyógyítottak a Panziban. Nem meglepő, hogy Mukwegének elege lett a nőket semmibe vevő férfitársaiból és azokból a politikusokból, akik nem tesznek semmit.

Férfiak vagyunk, és tudjuk, honnan jövünk. Miért maradunk csendben akkor, amikor éppen az eredetünket akarják elpusztítani? Mindannyiunkat nő szült. Talán elvesztettem az utam, és egy olyan világban élek, amit nem értek.

– Mukwege már 2012-ben is keserűen nyilatkozott arról a pokolról és tehetetlenségről, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságot jellemzi. Az erőszak tovább gyűrűzik az afrikai országban, és az orvos ma már a megerőszakolt nők generációit kezeli. Operált egy anyát, akinek a lánya is Mukwege műtőasztalán feküdt 15 évvel később. És operálta a nő unokáját is, aki még csak kisbaba volt. Két generációt varrt össze a Panziban.

Nincsenek szavaim, hogy leírjam és elmagyarázzam a szemem előtt zajló brutalitást

– mondja a ma már világhírű nőgyógyász.

Bővebben a 24.hu -n olvasható Benke Ágnes írása
https://24.hu/kulfold/2019/01/26/a-golyo-penzbe-kerul-a-megeroszakolas-ingyen-van/