“A gyermekbűnözők szüleit is felelősségre kell vonni”

0

Magyarországon egy honvéd iskolában követtek el 15-16 éves fiatalok fajtalanságot egy társukkal szemben, ami a jelek szerint csak a sajtónak köszönhetően jutott el a feljelentésig.

Az említett esetek nem példa nélküliek, napjainkban egyre több erőszakos bűncselekmény mögött állnak kiskorú elkövetők. Hogy mi vezetett idáig és milyen megoldási lehetőségek állnak rendelkezésünkre, arról Varga-Damm Andreával, a Jobbik országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

A parlamenti ülésszak utolsó hetében az Ön kezdeményezésére hívták össze a honvédelmi bizottságot, hogy tájékoztatást kapjanak arról, mi is történt a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában. Ugyan az ülésen elhangzottak titkosításra kerültek, van bármi, amit megoszthat velünk? Mondjuk, hogy mi igaz abból a történetből, ami a HVG-nek köszönhetően napvilágot látott?

Ami a HVG-ben le volt írva, az úgy igaz. Az is tény, hogy vannak további információk, amiket sajnos nem oszthatok meg Önökkel, de azt elmondhatom, hogy az összes gyerek, aki részt vett a bántalmazásban, illetve nem segített az áldozatnak már kívül van az intézményen. Túlnyomó többségük meg sem várta a fegyelmi eljárás kimenetelét, hanem önként távoztak, vagyis a szüleik vitték el őket az iskolából.

 

Lehet, hogy nem ússzák meg egy iskolaváltással, hiszen végül megtörtént a feljelentés az ügyben. Miért kellett erre hónapokat várni?

Állítólag azért, mert megvárták a fegyelmi eljárások végét, de nekem az a sejtésem, hogy a sajtó nyomására történt meg végül a feljelentés. A június 25-ei sajtómegkeresés után két nappal fordultak a rendőrséghez, pedig a korrekt magatartás az lett volna, ha ezt megteszik, amint tudomást szereznek a bűncselekményről. Úgy vélem, nagyobb hangsúlyt helyeztek az ügy elbírálásában az iskola hírnevére, mint arra, hogyan fordulhatott elő egyáltalán egy ilyen eset.

Egy korábbi sajtótájékoztatóján a neveltetés mellett az iskola felelősségét is firtatta. Ez alatt mire gondolt pontosan, hogyan előzhette volna meg az intézmény azt, hogy szexuális bántalmazásra kerüljön sor a falai között?

Először is látni kell, hogy ez egy bentlakásos iskola, egy zárt közösség, ahová a tanulók egy nagyon kényes korban, a hormonális változásaik csúcspontján érkeznek. Mint minden közösségben, hamar megmutatkoznak az uralkodó és áldozat típusok, amiknek összehangolása az iskola feladata lenne. Kértem is, hogy mutassák be nekem, hány tanóra keretében, milyen típusú foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, ahol a zárt intézeti léthez való alkalmazkodás a téma. Nem nyűgözött le, amit válaszként kaptam. Úgy vélem, az ilyen intézményeknél szükség lenne egy felmérésre, ami alapján pszichológusok minősítenék a tanulókat és legalább az első félév során aszerinti nevelést és iránymutatást kellene kapniuk. Az áldozat típusnak az önbecsülését, az uralkodónak az önkontrollját erősíteni.

Varga Dam Andrea/Alfahír

Bővebben:https://alfahir.hu/2019/07/29/varga_damm_andrea_gyerekbunozes_interju?fbclid=IwAR3TcYFQCSZ_s3RCchHQEHW_W69A7FB7DulShXWRFYlTLda6a0pm0nJsuuw