A gyilkosok ma is köztünk járnak

“Pokorni Zoltán édesapja ügynökmúltja miatt azonnali hatállyal lemond a Fidesz pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről – jelentette be a könnyeivel küszködő politikus szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. A távozó pártelnök kijelentette, a Népszabadság keddi cikke nyomán beszélt édesapjával. A távozó ellenzéki pártvezető a napilap cikke előtt nem tudott semmiről.” ( Index 2002. július 3.)

Polgármester úr! És a nagypapáról mióta tetszik tudni, kivált annak fényében, – ami kiderül Rab László igen alapos tanulmányából, amely a Mozgó Világban jelent meg – hogy már 1945-ben megszülettek az első hivatalos írásos dokumentumok a tevékenységéről: „[…] A nyilasok általában pezsgőztek és dőzsöltek. Nők is voltak köztük. Név szerint a következők voltak: a megtorló vezetője Pokorni volt” (jkv. 1945. ápr. 18.).

„[…] A kihallgatást végző nyilas Kabos nevű volt, továbbá emlékszem Pokornyik (Pokorni) és Szabó nevű nyilasokra” (jkv. 1945. ápr. 10.).

Wolstrommer János fűtő: „1945. január 12-én …egy Pokorni nevű nyilas meg Erzsi nővérjelent meg, és hangosan kiabálták: mérnök úr, mérnök úr. Ugyanis valószínűleg egy ember elbújt a kivégzés elől. A kiabálásra a mérnök elő is bújt valahonnan, és ott az ágyam előtt három lövéssel kivégezték. Ezután rám parancsoltak, hogy öltözzem fel, és egy nyilas kísérőt adva mellém, elvittek a Németvölgyi út 5. sz. alatti nyilas párthelyiségbe a kórházban lévő 4 ápolónővel együtt. Itt a fentebb említett Pokorni nevű nyilas hallgatott ki.

Szabó Jenő: „…szemtanúja voltam annak az esetnek, mikor december 24-én éjszaka a svábhegyi Gestapótól kapott kb. 15-20 főnyi zsidókat, nőket, férfiakat vegyesen Bokor Dénes, Megadja Ferenc, Pokornik és Hellinger személyesen végezték ki. Ezek a kivégzettek ott is lettek eltemetve” (jegyzőkönyvezett vallomás).

Tamás Lászlóné: „Mindenkitől elszedték az összes értékeiket. Megjegyezni kívánom, hogy az összes nyilasok mind részegek voltak, akik többeket véresre vertek, majd kihajtottak az udvarra, ahol kb. 84 személyt agyonlőttek. A nyilasok vezetője egy Pokornyik nevezetű és Szabó Jenő volt” (1947. december 21., jegyzőkönyvezett vallomás Virág Sándor nyomozó előtt).

Stern Jenőné: „A feltett kérdésre válaszolva előadom, hogy a Maros utcai gyilkosságban, emlékezetem szerint a következő nyilasok vettek részt: páter Kun, Pokornyi,…” (1947. december 22., vallomás).

És most a lényeg: Frisch György 2008-ban szeretett volna megbizonyosodni arról, hogy a sokat vitatott Turul-szobron, amelyet az egykori nyilasház előterében emeltek a XII. kerületi áldozatok emlékére, nem szerepelnek-e olyanok, akik részt vettek a budai vérengzésekben.

A jegyző azzal utasította vissza – 2008-ban, ekkor a polgármester Pokorni Zoltán – a kérést, hogy a névlista az összeállítást végző szakember szerzői jogát képezi.

Szatucsek Tibor, a turulos lista megalkotója viszont arról tájékoztatta Frisch Györgyöt, hogy a II. világháborús áldozatok emlékművével kapcsolatos kutatási jelentésének szerzői joga a XII. kerületi önkormányzaté – miután közpénzzel fizettek érte. Ez azért elgondolkodtató.

És most csak egy megjegyzés: nem hiszem, hogy egy fajüldöző szervezet jelképeként is elhíresült figurával kell megemlékezni a fajüldözés áldozataira.

Forrás: Juszt László/facebook