A gyöngyösi lámpa-tendert az OLAF-jelentésben is szereplő cég nyerte

0

Az eredeti elképzelésekhez képest hónapokat csúszott a gyöngyösi közvilágítási lámpatestek korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárás lezárása és a nyertes ajánlat kihirdetése, írja az mfor.hu, rögtön hozzá is téve: a késésnek egészen meglepő okai voltak.

A február végi határidő leteltekor hiánypótlást kért az ajánlatkérő gyöngyösi önkormányzat, majd először Tiborcz István – Orbán Viktor veje – korábbi érdekeltségével, az Elios-szal azonos terepen tevékenykedő cég, a GREP Zrt., aztán a többi ajánlattevő is előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az városvezetéshez. Ám míg utóbbiaknak nem adtak helyt, addig

az önkormányzat elfogadhatónak találta a GREP kérelmét arról, hogy nyilvánítsa érvénytelennek vetélytársainak ajánlatait.

Így a GREP Zrt. végezheti el nettó 236 millió forintért a gyöngyösi közvilágítás korszerűsítését – 12-től 36 millió forinttal drágábban a többi ajánlatnál. A korábban az Elios körül is sokszor feltűnő cég győzelmét külön váratlanná teszi, hogy a városnak ellenzéki vezetése van.

Gyöngyös polgármestere a független Hiesz György, akit az MSZP, a DK és az Együtt közösen jelölt annak idején. A város egyébként összesen 3191 lámaptest korszerűsítését kívánja elvégezni.

Ami pedig a Grep Zrt.-t illeti: a cég 2013-tól több esetben felbukkant az akkor még szorosan Tiborczhoz kötődő Elios mellett a közvilágítási közbeszerzéseken. Az Átlátszó egy tavalyi cikke szerint a GREP Zrt. az Eliossal 5 közös említésen szerepelnek a közbeszerzési adatbázisban, egyszer konzorciumi partnerek voltak, négyszer sikertelen ajánlattevők.

A cég tevékenységére az OLAF-jelentés is kitért a 24.hu írása szerint. A vizsgálóknak feltűnt, hogy a GREP úgy adott be Mezőhegyesen pályázatot, hogy ismerte a Tungsram-Schreder által kifejezetten az Eliosnak adott exkluzív árajánlatot. Felfigyeltek ugyanakkor a hévízi projektre is, ahol a GREP és a kecskeméti Polar Studio adott be pályázatot, amelyek 48 költségvetési tételben pontosan ugyanakkor mértékben hét, illetve kilenc százalékkal haladták meg az Eliosét.

Az OLAF szerint ez felveti a csalás és okirathamisítás gyanúját. A gyöngyösi közvilágítási tenderen azonban látszólag nem “működtek együtt” senkivel sem, ám éltek az eljárás során bevethető eszközökkel és meggyőzték a városvezetést a többi ajánlat érvénytelenségéről, illetve arról, hogy lényegében szakszerűtlen és felesleges bekérni a hiánypótlásokat, azok nélkül is eldönthető, hogy érvénytelenek a szóban forgó pályázatok.