A hálapénz korrupció!!!

Bálint Natália

0

A hálapénz korrupció. Minden normális ember számára (orvosnak és betegnek egyaránt) megalázó. Felszámolásához tisztességes bérek, szigorú törvények, példamutató vezetők kellenek. És elengedhetetlen a társadalom mentális és morális fejlődése.

Szögezzük le: az orvosok túlnyomó többsége elhivatott, csodálatos ember, aki a hippokratészi esküjének megfelelően ment életeket, gyógyít embereket. Számukra a legnagyobb szégyen és a legmegalázóbb a hálapénz intézménye. Van egyesületük is, az 1001 orvos a hálapénz ellen. És vannak a többiek. Azok, akik számára a luxuséletük fontosabb, mint az emberélet. Akik szívfájdalom nélkül veszik el a nyugdíjas utolsó tízezresét, pedig tudják, hogy az idős, beteg ember abból evett volna a hónap hátralévő részében. Egy ilyen lelkiismeretlen lény került most börtönbe, két évre. Követelte a hálapénzt, és egy nagy értékű könyvet is visszautasított, mert “abból nem tudja megvenni a számára szükséges dolgokat”. Undor. Az ilyenek tartják fenn a rendszert, ugyanolyan korruptak, mint a politikusok, csak az ő munkájukon közvetlenül múlnak emberéletek, míg a politikusok aljassága közvetve, rendszerszinten nyomorítja meg a társadalmat.

Ha a kormány nem stadionokra meg urizálásra, luxusprostis hajókázásokra és Ibizára költené az adófizetők pénzét, milliárdok maradnának az egészségügyben. Egy orvos megkeresne egy-másfél millió forintot, egy diplomás szakápoló ennek a kétharmadát, egy ápoló félmilliót, a takarítók 2-3 százezret. Hirtelen rengeteg, alkalmas ember szeretne az egészségügyben dolgozni. Abban a pillanatban fel lehetne lépni a törvény szigorával az ellen, akinek ez nem elég, aki elfogadja vagy kéri a hálapénzt. Mert nem csak ez az egy orvos tette, akit most elcsíptek! Ő valószínűleg magára haragított másokat, vagy egy nagyhatalmú elvtársnál követelőzhetett, mert egyébként rengetegen csinálják ezt. A többség pironkodva fogadja el a hálapénzt, különben nem tudna megélni. De vannak ezek a nagyarcúak, akik tartják a markukat.

Ha megfelelő mennyiség, Uram bocsá’ túlkínálat lenne szakemberből, az a minőségnek is használna. Mert akkor nem fordulhatna elő, hogy alkalmatlan embereket is megtart a rendszer. Nem fordulhatna elő az sem, hogy kis segítséggel a mosdóba kimenni tudó beteget inkább pelenkáznak, és akár egy teljes napig nem tesznek tisztába, mert nincs elég szakember. Nem fordulhatna elő, hogy olyanok is a rendszer részesei maradhatnak, akik csak a gyógyszerek közelsége miatt választották ezt a pályát vagy azért, mert élvezik, hogy kiszolgáltatott embereket alázhatnak meg. Az első eset után pályán kívülre kerülne az alkalmatlan, mert sorban állnának a jó fizetés és kiváló körülmények miatt a csupaszív, kiváló szakemberek. Aki megtehette, lelépett külföldre, és a német öregeket mossa ki az ürülékükből, havi 2-3 ezer eurós fizetésért, plusz szolgálati lakásért. És nem. Ők nem hazaárulók, csak tisztában vannak azzal, hogy mit ér a tudásuk és az emberségük.

Ahogy tegnapelőtt írtam, ez jó az EU-nak, ezért is fizeti Merkel Orbánt, és ezért huny szemet a piszkosságai felett. Ha jó lenne a magyar egészségügy, nem Németországban lennének a magyar orvosok és ápolók. A magyar adófizetők fizették a tanulmányaikat. Ugyanezen adófizetőknek jelentős része később inkább a korrupt kormányt választotta, nem pedig a minőségi egészségügyi ellátást, mert nem látják az összefüggéseket – ezért is ömlik a propaganda és a népbutítás a médiából, hogy ne is lássák. ne menjen külföldre a szegény ember, higgye azt, hogy ami Magyarországon van, az normális! Ne legyen összehasonlítási alapja!

Az az orvos, ápoló marad Magyarországon, aki a családja miatt nem tud elmenni, vagy aki fél az idegen országtól, aki nem beszél nyelvet, vagy tényleg annyira elhivatott és önfeláldozó, hogy marad. No és – de ne ezen tessék lovagolni meg felháborodni – azok, akik külföldön, egy versenyalapú egészségügyben nem tudják megugrani a követelményeket, mert vagy szakmailag, vagy emberileg alkalmatlanok. Ők Magyarországon sem mennének semmire, ha lenne elég szakember. Akkor a beteggel, kollégákkal megalázóan beszélő, szívtelen, dölyfös, vagy szakmailag alkalmatlan embereket ki lehetne tenni. Így azonban nem lehet. Így nincs egészséges kiválasztódás, nincs verseny, nincs fejlődés, nincs presztízs, nincs motiváció. Így bizony sajnos megmaradnak a pályán azok is, akik nem odavalók. (Például az az osztályvezető főnővér, aki amikor a műhibaperem előzményeiről, a sorozatos szenvedésekről írtam, lazán nyomott egy kinevető szmájlit.) Ahogy az egyház, úgy az egészségügy is kiváló búvóhely a szörnyetegeknek. Egy normális rendszerben őket is ki lehetne szűrni, hogy ne szégyenítsék a kollégáikat. Ugyanez van egyébként a pedagógusoknál és minden hiányszakmában. Ezek az alkalmatlan emberek megkeserítik az elhivatott, magas szaktudással rendelkező kollégáik életét is.

Jelenleg is, immár 5. éve folyik a műhibaperem, amit első fokon megnyertem, de persze az alperes fellebbezett. Ő is egy balatoni sebész, aki a magánrendelésére a munkahelyéről, az egyik Balaton-parti város közpénzből fenntartott kórházából lopta azt az anyagot, amely végül nekem és még másik 8 betegnek okozott maradandó egészségkárosodást. (10 korrekciós műtét, soha el nem múló seb, fájdalom, amivel együtt kell élnem.) Számlát nem adott a műtétről, és még neki áll feljebb, az ügyvédje és a biztosítója részéről pedig zajlik az áldozathibáztatás ezerrel. Az illető akkoriban egy 30 milliós német luxuskocsival járt. Nyilván nem a hivatalos fizetéséből vette. Elismerem, hogy rengeteget dolgozott 3 kórházban is, és szempont az is, hogy kevés az orvos. Egy normális országban az ilyennek azonnal elvennék az engedélyét. Ami egyébként arra a műtétre, amit elvégzett rajtam a magánklinikán, nem is volt neki.

Volt egy nőgyógyász ismerősöm, aki egy közös nyaralás során egyik reggel lila fejjel jelent meg. Kérdésre elmondta, hogy “400 ezer forintom szült meg az éjjel”. Vagyis egy front miatt korábban jött két baba, és így ő bukott 400 ezer forintot. Ez több mint 10 éve volt. Akkoriban egy vidéki nagyváros osztályvezető főorvosánál 200 ezerbe került egy szülés. Egy másik nőgyógyász ismerősöm havi szinten posztol fotókat egzotikus luxusüdülőhelyekről, és bár mindenki tudja, hogy ez nem csak a magánrendeléséből származó bevétel, senki nem szól egy szót sem. Mindkét nőgyógyász kőkemény fideszes egyébként (nem mintha az előző kormányok alatt ez máshogy lett volna, de hát a korrupció mindig is jelen volt, csak nem ennyire pofátlanul, mint most). Érdekeltek a korrupt rendszerben, mert így dőzsölhetnek ők is. És mellettük ott van a szerény, nagytudású professzor, aki éjjel is bemegy a beteghez, mert nem tud aludni, ugyanis aggódik. És ott van Marika, a segédápoló Zalaegerszegen, aki 16 éve azt mondta nekem: vigyétek haza a papát, mert itt meghal! A nagyapám még 3 évet élt otthon.

A hálapénz intézménye elfogadott. De ki ne adná, amikor bajban van ő vagy a családtagja? Ki ne akarná megkenni az orvost, hogy előrébb kerüljön a várólistán, ami akár több hónapos vagy másfél éves is lehet? Ez az a helyzet, amit csak fölülről lehet megoldani. Kőkemény, rendszerszintű reformokkal. De ahhoz, hogy fent olyanok legyenek, akik tesznek is valami jót, akik a népet szolgálják, a népnek magának kell fejlődnie, egyéni szinten, Mindig ez a konklúzió, és mint a mantrát fogom ismételni. Akkor várhatod fentről a változást, ha te magad megfelelő önbecsüléssel és önértékeléssel rendelkezel. Akkor nem istenként, hanem közhivatalnokként tekintesz a kormányra, és tudod, hogy te vagy a munkáltatója. Ha nem megfelelő, leváltható. De amíg szektaszintű rajongás övez bármilyen politikust, nincs remény. A megoldás: felelősséget kell vállalni egyéni szinten, kiállni, összefogni, nem pártokra meg impotens ellenzékre várni. Ők is a rendszer részei, tisztelet a kivételnek. Mert van kivétel. A rendszert kell leváltani, alapjaiban megváltoztatni. de a rendszer alapja az egyén. Nem az EU fog segíteni. Az EU-nak érdeke a jelenlegi káosz, így van nekik elég egészségügyi szakdolgozójuk. Nekünk kell lebontani a korrupciófalat. Tehát a változást egyéni és kisközösségi szinten kell kezdeni. OSZD MEG! Köszönöm.

Bálint Natália operaénekes, közgazdász, okleveles nemzetközi kapcsolatok elemző (Ezt a “Művész ne politizáljon!” miatt kell mindig leírnom.)