A hatósági áras tűzifaprogramot is elbaltázta a kormány

Indul a kormány elbaltázott hatósági áras tűzifaprogramja az Agrárminisztérium közleménye szerint ugyanis 2 és fél évig nem lehet tüzelni normálisan az igénybe vehető faáruval.

A programban keményfától a puhafáig tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző faösszetétel szerint. A vásárlási szándékot lehet is jelezni az erdőgazdaságoknak személyesen, telefonon vagy e-mailben.

A minisztérium tájékoztatása szerint a fűtési időszakra elegendő fa áll az ország rendelkezésére, az őszi termelés a tervek szerint halad, a tűzifát az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

A programban méteres darabokra vágott tűzifa vásárolható, az erdőgazdálkodási átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az állami erdőgazdaságoknál vásárolható feldolgozatlan méteres darabokra vágott tűzifa egységes forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként (1m x 1,7m x 1m):

  • kemény lombos: 30 ezer forint
  • lágy lombos: 19 ezer forint
  • fenyő: 19 ezer forint

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű hatósági áras tűzifa vásárolható az ország 152 értékesítési pontján.

Na de hol van a kormány baltája?

A most értékesítésre szánt tűzifát 2-2,5 évig szárítani kell, hogy elérje a fa azt a 15-20% víztartalmat, ami lehetővé teszi a fa tökéletes égését.

A most értékesítésre kerülő tűzifák nedvességtartalma eléri 30-40%-ot is. Az ilyen fa elégetése amellett nem csak költségessé teszi a fűtést, hiszen a vizes fából kétszer annyit kell elégetnünk ugyanahhoz hőfok eléréséhez, mint a légszáraz fánál. De a környezetünket is nagymértékben szennyezi.

Ebből is látszik, hogy kormányunk nem az emberek érdekeit tartja szem ellőtt, hanem a sajátját.