A hatósági árnál is olcsóbb lehet a benzin

Csökken a piaci áron vásárolható üzemanyag ára. Az olaj árának csökkenése miatt a benzin literenkénti ára bruttó 20 forinttal lesz kevesebb, a gázolajért pedig bruttó 15 forinttal kell kevesebbet fizetni, így a 95-ös benzinért 671,9 forintot, a gázolajért 722,9 forintot kell fizetni literenként.

A benzinár-csökkenés összetett folyamat, egyszerre függ a nemzetközi piaci tényezőktől, a magyar valuta erejétől és a fogyasztó szokásoktól is.

Az árcsökkenés feltételei

„A benzinárak az utóbbi időkben folyamatosan csökkennek és van annak is realitása, hogy tovább csökkenjenek. Ennek két feltétele van: az olajár további csökkenése és a forint erősödése” – foglalta össze a folyamatot Hidi János, a Cambridge Econometrics fenntartható befektetések vezetője.

A várható recesszió miatt csökken az olaj iránti kereslet, ami az olajár gyors eséséhez vezethet. A brent olaj árfolyama 110 dollárról körülbelül 90 dollárra csökkent az utóbbi időben. A makrogazdasági környezet, az olajkereslet változása (mely országok vásárolják az olajat, milyen mértékben, illetve növekszik-e a gazdaságuk) természetesen szintén befolyásolja az olaj árát. A hazai üzemanyagáraknak tartós csökkenésének azonban van egy másik feltétele is a szakértő szerint.

„Ha megszületne az Európai Bizottsággal való megállapodás Magyarország külső forrásai tekintetében, és a forint erősödne, az olaj iránti kereslet visszaesése és az erősödő valuta árfolyam együtt elhozhatja a további árcsökkenést. Ugyanakkor befolyásolhatja a folyamatot az a közép-kelet-európai sajátos helyzet, hogy a cseh, szlovák és magyar piacra továbbra is érkezhet vezetéken keresztül orosz olajexport, aminek sokkal kedvezőbb az ára, mint az orosz olajembargóban részt vevő országok beszerzései. Ez akkor is árcsökkentő folyamat lenne a piaci ár tekintetében, ha megszűnne az ársapka”– fejtette ki Hidi.