A “HAVEROK” 14 PERC ALATT ELVITTÉK A 100 MILLIÁRD FORINT PÁLYÁZATI PÉNZT, AMI A KIS VÁLLALKOZÓKÉ LETT VOLNA!

Előbb lefagyott a rendszer, majd 14 perc alatt elfogyott a 100 milliárdos pályázati keret!
Valóban ilyen világban akarunk élni, ahol esélyünk sincs arra, hogy akár csak a töredékére pályázhassunk, mint a kormány oligarchái?! Mikor lesz már végre ELÉG??!
Meddig várunk még valami csodára? Mikor lesz végre kényelmetlen a fotel?
Röviddel a nyitás után a rendszer lezárt, így többeknek esélyük sem volt, hogy a folyamat végére érjenek. Volt, aki hozzá sem tudott fogni.
Július 12-én, azaz hétfőn nyílt meg a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat, a 100 milliárd forint keretösszegű Ginop 1.2.1-21. A folyamat azonban nem volt zökkenőmentes, mivel az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 perc után be is záródott – írta a Telex.hu.
A lap szerint a profi pályázatírók tudták, hogy mi várható, így akadt, ahol már reggel 6-tól komoly informatikusi támogató csapattal vártak az irodában, több számítógéppel és nyitott böngészővel. Ők szerencsések voltak, ám többeknek csalódniuk kellett. Néhányan közülük azt írták a Telexnek, hogy
humán erővel lehetetlen volt a pályázati felületet megnyitni, hozzáférni a kitöltő felülethez, bevinni az adatokat, lefuttatni az ellenőrzést és rákattintani a Benyújtás gombra.”
Egy másik pályázó pedig arra panaszkodott, hogy „megy a propaganda, hogy a kormány segíteni szeretné a vállalkozásokat, és valóban ilyen nagyságrendű általános, kkv-kat célzó gazdaságfejlesztési pénz régen nem érkezett, de erre most mindenki beindult, és a nagy többség feleslegesen dolgozott.”
Hasonló észrevételek érkeztek a hvg.hu szerkesztőségébe is.
A 444.hu szerint a rendszer az óriási érdeklődés miatt túlterhelt volt, sokan be sem tudtak lépni, vagy aki igen, azok közül is sokakat kidobott. Azt is írják, hogy a felhívásban vadonatúj elemként jelent meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg 130 százalékánál automatikusan lezár a rendszer.
Ez pedig mindössze 14 perccel a beadási lehetőség megnyitása után meg is történt.
Ezalatt sokan még csak arra vártak, hogy egyáltalán be tudjanak lépni a felületre.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői közleménye szerint rendkívül nagy érdeklődés mellett nyílt meg a 2021-2027-es fejlesztési ciklus első pályázata. Azt is írták, hogy a keret kimerülése miatt a beadás napján felfüggesztették a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 első felhívását. Azt ígérték, a pénz már a következő hónapokban megérkezik a vállalkozások számlájára. Az ITM szerint azoknak sem kell csüggedniük, akik a keret kimerülése miatt lemaradtak a pályázat benyújtásáról, mert ősszel megnyílik a következő szakasz. A kormány folyamatosan hirdeti meg a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató további pályázatokat is – tették hozzá.
Az ITM szerint a pályázatra a 8 órai nyitást követően 1137 pályázat érkezett 130 milliárd forint értékben, ezért a felhívás a kiírásban foglaltaknak megfelelően automatikusan felfüggesztésre került. Az összesen 200 milliárd forint keretösszegű pályázat három szakaszban nyílik meg azért, hogy a vállalkozások alaposan átgondolhassák fejlesztési tervüket, és felkészülten várják a pályázatok beadását. A további két kör legkésőbb 2021 októberében és 2022 januárjában várható 50-50 milliárd forintos keretösszeggel.