A HVG lebuktatta az Orbán-kormányt: nem is lenne hiány az ország vagyonában, ha Orbánék nem lopták volna el!

 

 

“Egyszóval államcsőd felé teker az ország.”

 

Egy dolog teljesült úgy a 2019-es költségvetésben, ahogy a kormány tervezte: az 1,2 ezer milliárd forintos hiány.

hvg.hu összegzéséből kiderül, hogy hiába volt óvatos a költségvetés és lett sokkal több bevétel a vártnál, a pluszbevétel mind elment. Sportra például 300 helyett 400 milliárd jutott, plusz a TAO-támogatások kihúztak a büdzséből 147 milliárdot.

A cikk szerint lényegében semmit sem tudott eltalálni a Pénzügyminisztérium a 2019-es központi költségvetést megalapozó gazdasági előrejelzésben (zárójelben a kormány által várt értékek):

  • GDP-növekedés: 4,6 százalék (4,1 helyett),
  • A GDP értéke: 47 514 milliárd forint (43 935 milliárd helyett),
  • Infláció: 3,4 százalék (2,7 százalék helyett),
  • Foglalkoztatottak számának növekedése: 1 százalék (1,5 százalék helyett),
  • Bruttó átlagkereset növekedése: 11,4 százalék (8,8 százalék helyett),
  • HUF/EUR árfolyam, éves átlag: 325,4 (311,3 helyett),
  • HUF/USD árfolyam, éves átlag: 290,7 (264,8 helyett).

A gazdaság a vártnál jobban teljesített, ennek megfelelően az államháztartásnak 2,3 ezer milliárd forinttal több bevétele volt az eredetileg tervezettnél: 22 326,3 milliárd forint helyett 24 623,8 forint bevétel folyt be. Ennek nagy része, hajszál híján 2 ezer milliárd forint a központi költségvetésbe, vagyis a kormányhoz érkezett.

Ha a bevételek vártnál sokkal jobb teljesülését nem követte volna a kiadások tervezettnél gyorsabb növelése, akkor a magyar államháztartás vastagon pluszban lett volna, az államadósság pedig jóval kisebb lenne. De az Orbán Viktor és rabló kormánya szinte fillérre pontosan elverte az összes pluszpénzt, sőt még egy kicsivel többet is.

Így lett az államháztartás hiánya 1204,2 milliárd forint lett a várt 1197 milliárd forint helyett. Ezen belül a központi költségvetés 14 ezer milliárd forint helyett 16 ezer milliárdot költött, végül 932,5 milliárd forint hiányt összehozva.

A Fidesz-kormányok évek óta már tavasszal elkészítik és a nyári szünetre átviszik az országgyűlésen a költségvetést, és persze minél korábban készül el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a valóság máshogy alakul. A kormány a korai költségvetés-készítést a kiszámíthatósággal indokolja, de úgy tűnik, ez sokszor egyáltalán nem sikerül.

A kérdés az, hogy mit fog tenni a kormány most, hogy a járvány teljesen felülírt mindent. Ezúttal nemhogy a tervezettnél nagyobb gazdasági növekedés lesz, hanem recesszió, és a bevételi oldalon nem pluszpénzek lesznek, hanem a vártánál sokkal nagyobb hiányok. Emellett érdemes még megemlíteni az elértéktelenedő forint miatt bezuhanó árfolyamot, és rekord mértékű inflációt.

Ha nem lopkodták volna el azt a pluszt, amit előzőleg termelt az ország GDP-je, akkor most nem kellene attól tartani, hogy óriási gondok lesznek itthon. 

Egyszóval államcsőd felé teker az ország.