A járvány alatt a kormány szép csendben török fegyverrendszereket vásárolhatott a honvédségnek

0

Egy meg nem nevezett NATO-tagállam távirányítású fegyverrendszereket vásárolt az Aselsantól, egy török fegyvergyártól.

A Jane’s jól informált törökországi védelmi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a vevő Magyarország volt.

Az Aselsan Twitteren jelentette be a napokban, hogy egy NATO-tagállam távirányítású fegyverrendszereket és észlelőrendszereket vásárolt tőlük.

 

 

Bár a konkrét típusokat nem nevezték meg, a csatolt kép alapján SARP távirányítású fegyverplatformokról és SEDA torkolattűz-észlelőrendszerekről van szó.

A Jane’s forrásai szerint a Magyar Honvédséghez kerülnek majd a fegyverek.

Megemlítik, hogy Magyarország Ejder Yalcin páncélozott harcjárműveket akar vásárolni a török Nurol Makinától, mely járművekkel ezek az eszközök kompatibilisek.

Ezekkel a járművekkel itthon, nyilvánosan először a tavalyi Honvédelem Napján találkozhattunk egy másik kerekes harcjármű, a szintén Nurol Makina által gyártott Yörük mellett amit akkor Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Németh Szilárd honvédelmi államtitkár mutatott be.

Bár török sajtóértesülések szerint tavaly szeptemberben szerződést kötött Magyarország és a törökök az eszközök beszerzéséről, hazai oldalról azóta is nagy a csend, nem jelentették még mindig be, hogy hány járművet vettünk végül, milyen felszereltséggel, sem azt, hogy egyáltalán valóban megtörtént-e ez a tranzakció.

Néhány hazai haditechnikai körökben keringő pletyka szerint még az is előfordulhat, hogy Erdogan politikai manőverei miatt Magyarország végül elállt a vásárlástól.

Ha a Jane’s forrásai pontosak, esélyesebb, hogy inkább csak arra kell várni, hogy tisztázódjanak a tranzakció részletei felszerelési, szállítási, kiképzési oldalról, mielőtt a magyar bejelentés publikációra kerül.

via. portfolio.hu