A jéghegy csúcsa, ezek csődközelben vannak

Orbán piramisjátékot játszik, és ha emlékszik még Tribuszernére, tudhatná, hogy ennek súlyos gazdasági összeomlás lesz a vége, ha nem hoznak ésszerű gazdasági intézkedéseket, ha Orbán még tovább játssza a Csekonics bárót, a közép-európai birodalmat, az illiberális zsenit. Minél többször és minél több helyen avatkozik be ilyen durván a piaci folyamatokba, annál előbb lesz összeomlás, és kiderülhet, hogy az arab, az orosz és a kínai (valamint türk) barátok a korrupcióban benne vannak, viszont egy ország csődjét nem veszik a nyakukba. Csak nehogy az IMF-hez kelljen fordulni.

Még csak megpendítették a jogállami mechanizmust, még csak az előszele érződik annak, ha az EU nem finanszíroz tovább egy fasiszta diktatúrát, de Orbán nagyszájú illiberális rendszere máris a gazdasági csőd és az összeomlás felé tart. Ha túléli a szokásos csalással a választást, olthatja a tüzet, de mostantól a spirál nem felfelé, hanem lefelé visz. Ha elveszti a választást, esetleg a gazdasági csőd elől átmenetileg kimenekül a hatalomból, akkor a diktatúra intézményrendszerével megkötözött ellenzéki koalícióra egy csődtömeg szakad, kezdheti a népszerűtlen intézkedésekkel.

Ebből a helyzetből fordított esetben Orbán nem kétharmados, hanem háromnegyedes győzelmet csinálna. Tavaly még rázták a rongyot, futball-vb, eucharisztikus kongrasszus, vadászkiállítás a súlyos mentális kihívásokkal küzdő Semjénnek, most pedig sorban hatósági árakat vezetnek be, egyre több mindenre, mint Venezuelában. A magyar ember egyelőre csak azt látja, hogy megyünk a szocializmus felé, ami nekik nem is baj, mert “Kádár alatt minden jobb volt”. Csak az a különbség, hogy ez nemzeti lesz. Nemzeti szocializmus. Nemzetiszocializmus.