A Katona József Színház tagjának nyílt levele Gulyás Gergelyhez!

0

A mai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megint elismételte, amit ő maga és más fideszesek, illetve a médiájuk már vagy százszor:

„…valami nem maradhat következmények nélkül. A Gothár-ügynek kell, hogy legyenek következményei. És az nem tekinthető következménynek, hogy annak az igazgatónak haja szál sem görbül, aki egy éven keresztül ezt az ügyet eltussolta.”

A Katona József Színház társulatának tagját, Kocsis Gergely színészt ez sarkallta levélírásra.

„Kérem, ne használja többet az »eltussolás« szót. Nem méltó önhöz. Ön politikus, ön kultúrember. Ráadásul bizonyosan tisztában van azzal, hogy Máté Gábor és az egész Katona József Színház viselkedése a Gothár-ügyben nem éppen eltussolás. Máté világosan elmagyarázta az ön által is bizonyára olvasott interjúban, hogy pontosan mi történt. Az ügyben szabályos vizsgálat folyt, Máté Gábor önmaga ellen is kért etikai vizsgálatot, ha önt ennyire aggasztja, hogy mi folyik a Katonában, nyilván hatalmában áll ennek eredményéről alaposan tájékozódni. Ám úgy érzem, önt igazából nem aggasztja, mi folyik nálunk, vagy bármely más színházban. Önt az aggasztja, hogy nem tud megfelelni a direktívának, miszerint a balliberális fészkeket fel kell számolni, a nyomás nem szűnhet meg, amíg… Amíg mi nem történik? Amíg Máté Gábor haja szála legalább kicsit meggörbül? Mert azt talán bevállalná, ahogy ismerem” – írja a színész a miniszternek.
Kocsis ezután arra kérdez rá, mikor lenne elég, mikor állna le a Katona elleni támadássorozat: „Vágyom rá, hogy megtudjam, mi a terv. Ön gyakorlott kommunikáló. Tán van olyan szándéka, hogy ez az egész ügy a lehető legtovább tartson, ön élvezi a meleg vas hosszadalmas ütését? Nem zárhatnánk rövidre? Nem lebbentené fel a fátylat a távlati célokról? Tisztább, mindannyiunkhoz méltóbb megoldás lenne.”
„Kérem, levelemet tekintse tárgytalannak, amennyiben ön az elmúlt tíz évben járt nálunk nézőként”
– teszi hozzá a levélben, amely azzal zárul: „Kérem, kommunikáljon őszintén, ismerjük meg egymás valós szándékait. Kérem továbbá, ha legközelebb újságírók kérdezik önt a színházakkal kapcsolatban bármiről, ne mondja azt, hogy a Gothár-ügy következmények nélkül maradt. Nem elég következmény az illető totális megsemmisülése? Ha ennek ellenére ön ismét erre a nótára gyújt majd, az árulkodó lesz a fentebb említett direktívákra nézve.”

– zárul a levél.