A Kedves Vezető meséi

0

Orbán Viktor részéről a liberalizmus ostorozása nem más, mint körmönfont stratégia, hogy a politikus a nemzeti identitás és a keresztényi hit ürügyén korlátozza a szabadságot.

Így látja a helyzetet a Neue Zürcher Zeitung kommentárja a miniszterelnök idei tusványosi beszéde után, rámutatva, hogy a kormányfő ezúttal csak rátett egy lapáttal mindarra, amit 5 éve az illiberális demokráciáról fejtegetett.

Így rémképet festett a liberalizmusról, ami szerinte messzebb esik a valóságtól, mint a Grimm-fivérek meséi

– írja a cikket szemléző Népszava.

Az írás szerint valójában azonban épp az ellenkezője az igaz annak, amit mondott, mert igazából a liberalizmus teszi lehetővé, hogy az emberek akár a kisebbségek tagjaiként is ápolják vallásukat, kultúrájukat, nyelvüket. Amit „keresztény szabadság” címen igyekszik rásózni a világra, az csupán trükkös csomagolás és a szabadság ellentétét jelenti.

Nyilvánvalóan az lebeg a szemei előtt, hogy egy államban csupán egyetlen vallás, nyelv és kultúra számára van hely. Pontosan ennyire értelmetlen, amikor kijelenti, hogy a liberalizmusnak semmi köze a hagyományhoz. A teória tehát hibás, de ha a többség képviseli, akkor még demokratikus is lehet. Csak éppen bizonyosan sem nem szabadságszerető, sem nem keresztényi.

hirklikk.hu