A képen a siserahad, aki a pénzedből, a verejtékes munkádból él

RHEINMETALL: MA ÁTADTÁK A VILÁGSZÍNVONALÚ HARCJÁRMŰ ÜZEM ÉPÜLETÉT IS
2023-ban startol a gyártás, Zalaegerszeg stratégiai pontja lesz a növekvő fegyverkezésnek.
Az üzemcsarnok után, ma délelőtt átadták a Rheinmetall-harcjármű üzem épületét és a hozzá kapcsolódó off-road tesztpálya elkészült elemeit, a tizennégy elem, 90 százalékos készültségben van.
A gyárban első körben Lynx- gyalogsági harcjárművek készülnek majd, illetve kutatás-fejlesztés területén is jelentős szerepet tölt be az üzem a későbbiekben, ahol 2023 elejétől megindulhat a Lynxek magyarországi gyártása.
A közel 30 ezer négyzetméteres csarnokban évente 45 járművet gyárthatnak, ezek egy részét a Magyar Honvédség használja majd, más részük exportra megy.
A Lynx egy eredetileg 2016-ban bemutatott, lánctalpas, páncélozott gyalogsági harcjármű; ennek a 2018-ban továbbfejlesztett változatát gyártják majd Zalaegerszegen.
A magyarul “Hiúz” névre hallgató páncélosból a honvédség összesen 218 darabot rendelt, ebből 172-t a zalaegerszegi gyárban készítenek majd el.
A maradék 46 eszközt Németországban készítik el, az InfoRádió értesülése szerint az összeszerelésük már elkezdődött.-írta a Világgazdaság.
Az exportra gyártott járművek iránt Szlovákia is érdeklődik. Arról várhatóan a nyáron döntenek, hogy a zalaegerszegi gyárból veszik-e meg az eszközöket vagy Szepsiben építenek egy a magyarországihoz hasonló üzemet. A Paraméter lap emlékeztet: a szlováki védelmi minisztérium 1,7 milliárd eurós pályázatot írt ki 152 páncélozott gyalogsági harcjármű beszerzéséről, hogy az elavult, BVP-2-es harcjárműveit lecserélje. Ha a pozsonyi kormány végül úgy dönt, hogy nem külföldről vásárolja meg azokat, akkor helyi cégekkel együttműködve akár Szepsiben is építhetne gyárat. A szepsi üzemben már 2025-től gyárthatnák a Lynxeket. Itt készülhetne a szlovák harcjármű-flottilla 80 százaléka.
A zalaegerszegi üzem 500 embernek ad munkát, a Lynx harcjárművek gyártása mellett várhatóan kutatás-fejlesztési tevékenység is megvalósul majd a területen, illetve később más harcjárművek gyártására is sor kerülhet.
Mellékelt képünkön látható, hogy egy-egy átadáshoz ismét legalább 12-en kellenek.
Fotó: Vigh László Facebook