A kínai nagykövetség hazudozik és uszít!

A kínai követség saját hivatalos weboldalán és a képviselet Facebookján is regált a hétvégi budapesti tüntetésre és az ott elhangzottakra.

Június 5-én bizonyos politikus Budapesten súlyosan téves állításokat fogalmaztak meg Kínával és a kínai-magyar kapcsolatokkal összefüggésben, támadták a kínai politikai berendezkedést, és azt a fejlődési utat, amelyet a kínai nép választott, és megtámadták Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló viszonyát.

Ez olvasható a közelebbről meg nem nevezett “követségi szóvivő” bejegyésében.

A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel, ellenségességet és konfrontációt szül. Súlyos beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos tönkretétele a baráti, és mindkét fél számára előnyös viszonynak a két ország között. Határozottan tiltakozunk és elítéjük ezt

– szerepel a követség kínai nyelvű oldalán. Ez a bejegyzés nem említi név szerint Karácsony Gergely főpolgármestert.

Fudan Egyetem elleni tüntetés Budapesten./Kép. Jobbik

Szintén a “szóvivő” által jegyezve a követség Facebook oldalán is megjelent egy valamivel élesebben fogalmazó, angol nyelvű poszt. Ebben név szerint említik a főpolgármestert, és az olvasható, hogy Karácsony olyan kifejezéseket használt szombati beszédében mint a Tienanmen tér, demokrácia, emberi jogok és értékek, ezekből pedig a szóvivó arra következtetett, hogy a főpolgármester rágalmazta Kínát.

A szóvivő, aki név szerint nem írta alá a Karácsonynak szóló posztját, a kínai és magyar nép épülő barátságáról és együttműködéséről szóló bevezető után fejezi ki nemtetszését amiatt, hogy Budapest főpolgármestere – akit nem ismer, de udvarias, jómodorú embernek tűnik neki – izgatottan kiállt a tüntetésen Kína ellen.

Fudan Egyetem elleni tüntetés Budapesten./Kép. Jobbik

A diplomata úgy gondolja, hogy szavahihetően csak a kínaiak és a Kínát megjárt emberek nyilatkozhatnak az ország politikai rendszeréről, fejlődéséről és eredményeiről. Mint írja:

„Ahogy az köztudott, Kína védelmezi a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit az egész emberiség számára. A kínai emberek összedolgoznak azért, hogy megvalósítsák maguk számára a jobb életet. Azon gondolkodom, vajon az „értékek”, melyeket a Főpolgármester úr Kínának tulajdonít, megegyeznek-e ezzel. Talán a saját értékeiről beszélt.”

A szóvivő szerint Karácsony megjegyzései nemcsak Kína politikai rendszerét és fejlődési stratégiáját támadták, hanem a két nép kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését is, és az utcaátnevezések is egyértelműen a Kínával szembeni ellenségességét mutatják.

Fudan Egyetem elleni tüntetés Budapesten./Kép. Jobbik

Végül tanácsokkal is ellátja a főpolgármestert. Először is, legyen jó polgármester és szolgálja meg a budapestiek bizalmát. Másodszor, Maradjon objektív és racionális, ne hagyja, hogy a saját önös érdekei vezessék vagy készpénznek vegyen hamis információkat. Tegyen többet a kínai-magyar barátság elősegítéséért. Harmadszor, őrizze meg úriember viselkedését, és ne viccelődjön Kínán.