A korábbi helyettes államtitkár is érintett a Schadl-ügyben

Folytatódik a 444 cikk sorozata, melyben a Völner-Schadl botránnyal foglalkoznak, melyet a lap tulajdonába került 1734 oldalas nyomozati iratból készítenek. A korábbi helyettes államtitkár, Jeney Júlia állítása szerint nem emlékszik arra, hogy egy protekciós vizsgázóról egyeztetett az azóta már letartóztatásban lévő Schadl Györggyel, azonban a nyomozati irat ellent mond ennek.

Schadl György előtt a törvényi keretek átalakítása után nyílt meg az út még 2015-ben, ez év októberében választották meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első elnökének. Szintén ebben a hónapban cserélte le Orbán Répássy Róbert, a végrehajtókat felügyelő igazságügyi államtitkárt, helyére Völner Pál került.

Répássyval távozott Jeney Orsolya a KIM igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára, aki kormányzati pozícióból sokat foglalkozott a végrehajtáshoz kötődő szabályozással, és a 2015-ös reform idején is kulcspozícióban volt.

Mint a cikkből kiderült, Jeney egy Schadl György tulajdonában lévő épületben bérelt irodát két másik végrehajtóval együtt, egyikük M. Eszter, aki a gyanú szerint tízmilliókat adott át Schadl Györgynek a kinevezése érdekében. M. Hívta Jeneyt is az irodaházba.

Jeney a nyomozati irat szerint szintén érintett Schadl és Völner vizsgabotrányában, aminek keretien belül Rogán Antal kabinetfőnöke úgy vizsgázhatott le, hogy meg sem jelent a helyszínen.

Egy telefonhívás alatt Schadl egy konkrét nevet említ Jeneynek, akinek mindenkép át kell mennie, mivel mind neki, mind Völnernek telefonáltak az ügyben a Miniszterelnöki Kabinetirodából. Jeney megígérte, szól Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály vezető kormány-főtanácsosának.

Egy héttel később Martonovics és Schadl telefonon beszéltek a vizsgáraól, ahol Martonovics elmondta, katasztrófa volt, a vizsgáztatók szinte úgy tolták át a vizsgázót.

A 444 megkeresésére Jeney, aki azt reagálta:

„Bocsásson meg, nem emlékszem. Nem, nem. De nyilván, ha oda kerül a sor, hogy én megkeresést kapok, akkor lehet, hogy fogok válaszolni, de azt tudom mondani, hogy nem emlékszem ilyenre.”