A kormány információ elhallgatása miatt lehet ennyi oltásellenes

A 24.hu írt évösszegző cikket, ahol úgy vizsgálták az idei évet, milyen szerepet játszott a koronavírus-járvány, illetve a védőoltások megjelenése a közéletben. A cikk középső szakaszán foglalkoztak azzal, hogyan lett 2021 a “fotelvirológusok éve”, és miért ilyen magas Magyarországon az oltástagadók száma még világviszonylatban is.

Még januárban kimutatták, hogy a járvány kitörése óta mind az intézményekbe, mind a kormányzati döntéshozókba vetett hit megrendült, és a médiában, a civil szervezetekben sem bíznak az emberek. A közösségi médián egyre nagyobb teret nyertek az oltásellenesek, akik széles skálán mozognak: az egyszerű bizalmatlanoktól kezdve egészen a komoly összeesküvés-elméletekben hívőkig.

A helyzeten tovább rontott, hogy a kormány saját céljaira használta fel a járványt: az információmegvonással, a rendkívüli jogalkotással való visszaéléssel manipulálta a politikai helyzetet.

Az aránytalanul kevés megosztott információ pedig további problémákat okozott: azok az adatok, amik nyilvánosságra kerültek, inkább még jobban összezavarták az embereket (sokszor szakértőket is), mintsem tisztázták volna a dolgokat.

Az információ elhallgatásokkal nem csak az embereket ugrasztotta egymásnak a kormány, hanem az egészségügyi dolgozók munkáját is megnehezítette. Továbbra sincs rendes adat, milyen arányban fertőződnek meg oltottak és oltatlanok, az oltásszkeptikusok pedig kétes eredetű, főként Facebookon terjedő videókból próbálják igazolni véleményüket.

Orbán a kötelező vakcina felvételt szintén nem rendeli el, ugyanakkor erősen támogatja a védőoltás felvételét, ezzel próbálja mindkettő táborban növelni népszerűségét, miközben a koronavírusban elhunytak száma a héten elérte a 39 ezret.

https://erosito.hu/content/2021/12/30/a-kormany-informacio-elhallgatasa-miatt-lehet-ennyi-oltasellenes?utm_source=facebook.com&utm_medium=cpm&utm_campaign=l_jarvanykezeles_ck&campaign=CK&fbclid=IwAR3Q6rw5FsxT7budwnfCiwWyYeT-Jie5Ddmt4MLMwVckpCXMHf8leVlG5Xs