A kormány nem hagy az út szélén, hanem belelök!

0

“Egyetlen magyar sincs egyedül”

 

— A kezünk ott van a zsebében!

A fenti szlogennek ugyan csak az első fele virít a plakátokon, újság oldalakon, harsog a rádiókból, a másik felét minden magyar érzi, írja a kanadaihirlap.com weboldal.

Engem már kiráz a hideg, ha a „védelem” kifejezést meghallom a kormány közeléből. De hogy is néz ki közelebbről a

„nagyívű gazdaságvédelmi akcióterv?”

– Bértámogatás a veszélyeztetett munkavállalóknak

Először is: nem a munkavállaló kapja, hanem a munkaadó – aztán továbbadja (vagy nem) a dolgozójának. Csak annak jár, akinek a bére a korábbinak a 10-50 százalékára csökkent. (Vagyis, aki egyáltalán nem kap fizetést, mert nem tud a vállalkozó munkát adni neki, az úgy járt: a 0 százaléknak a 70%-a is nulla.) Nem a bér 70%-át kaphatja, csak a bérkiegészítés 70 százalékára pályázhat a cég. Vagyis, ha valaki eddig 8 órára kapott 8000 forintot, most hat órára kap hatezret, akkor csak a különbözet, a kétezer forint 70 %-a, vagyis 1400 forint jár – meglehetősen részletes pályázati feltételek mellett. (A pályázati feltételeket április 20-án egyszerűsítették némiképp.)

– Adócsökkentés a munkahelyek megtartásáért

Július 1-től 17,5%-ról 15,5%-ra csökken a munkáltatók által fizetett szociális adó (ez a valamikori tb járulék). Könnyebbség, hogy az adóbevallás határideje május 30-ról szeptember 30-ra tolódik, és a mostani 75 nap helyett 30 nap alatt megkapják a cégek az áfa-visszatérítést. Ez ugyan a dolgozók nettó bérén semmit nem változtat, viszont cserébe KÉT ÉVRE nyújtották a munkaidő-keretet. Ez azt jelenti, hogy az adott, most heti 40 órás munkaidő-alapot a munkaadó tetszése szerint oszthatja 24 hónapra. Vagyis: ha most valaki tíz hétig nem tudott dolgozni – és nem bocsátották el -, akkor „tartozik” a munkaadójának 400 órával, aki 22 májusáig bármikor ledolgoztathatja: persze túlmunkadíj nélkül.

– Hiteltörlesztések felfüggesztése

Céges és magánhitelekre is vonatkozik, de csak azokra, amelyeket a járvány kitöréséig rendben törlesztettek. A hitelnek a futamideje meghosszabbodik a felfüggesztés idejére, – természetesen a kamatok összegének arányos növelésével.

– A 13. havi nyugdíj visszaépítése

Ez a legszebb átverés. Az idei nyugdíj pótlólagos emeléséről nincs szó, hiába az élelmiszerárak 8 százalékos drágulása. (Az emelés 2,7% volt januárban.) A nyugdíjakat először 21 februárjában egészítik ki 1 HETI juttatással, majd 22 februárjában még EGY HETIVEL, így jutnak el 24-ben a 4 heti (13. havi nyugdíjhoz).

– 0 százalékos hitel a vállalkozóknak

Erről nem sok konkrétumot tudni, csak annyit, hogy a „kiemelt ágazatokra” 1200 milliárd körüli tőke és hiteltámogatás jár majd 22 végéig. A „kiemeltek” között persze első helyen szerepel a turizmus, aminek első számú embere a vezénylő tábornok lánya. Nyilván már ennek a jegyében jutott 2 milliárd (2000 millió!) forint kikötőfejlesztésre, amit meg a veje érdekeltsége épít. Bár bocsi, ez nem hitel volt, hanem állami támogatás, csakúgy, mint a „sportfejlesztésre” adott – egyelőre ismeretlen számú milliárd.

A sokféle adatból annyi látszik, hogy sehogy nem jön ki a kormánypropagandában sulykolt, a GDP 18%-ról szóló összeg, közgazdászok becslése szerint már a 3-4% is erősen „kerekített”. 2020-ra 21ezer 426 milliárd bevételt terveztek – ez nyilván csökken majd a járvány miatt. Ha azt vesszük, hogy negyedével csökken a költségvetés bevétele, akkor 16 ezer 70 milliárd forinttal számolhatunk.

Ha az akciótervben beharangozott „óriási” támogatásokat vesszük, a vész miatt az embereknek közvetlenül nyújtott támogatások – a gyes meghosszabbításával, valamint az eü dolgozóknak áprilisra ígért, de máig nem kiosztott egyszeri 500 ezer (-adó) forintos prémiummal együtt nagyjából 800-1000 milliárd forintot tesz ki. A több, mint 16 ezer milliárdból. (Ez annyi, mintha a 16 ezer forintodból „nagylelkűen” 800-1000 forintot költenél.)
Változatlan maradt a munkanélküli segély 3 hónapos időtartama, a családi pótlék összege, és nem változott a minimálnyugdíj 28500 forintja sem.

Baj van a valóságos munka- és jövedelemnélküliek számával is. A KSH csak azokat veszi számba munkanélküliként, akik alkalmazotti státuszukat vesztették el, és azokat is csak, ha 4 főnél többet foglalkoztató cég bocsátotta el őket. Nem szerepelnek a 1-4 főt foglalkoztató mikrovállalkozások munka és bevétel nélkül maradt dolgozói – ilyenek a kisboltok, szolgáltatók, az ún családi vállalkozók.

Nincs a munkanélküli statisztikában a 438 ezer (KSH adat) egyéni vállalkozónak az a része, akik megrendelés, jövedelem nélkül maradtak.
Nem túlzás, hogy a hivatalos 300 ezer körüli munkanélküli létszám inkább a duplája lehet, ha hozzászámítjuk a külföldről hazatérteket is.

A junta (lánynevén kormány) főkolomposa ugyan azt ígéri, hogy aki 3 hónap alatt nem talál munkát, annak az állam biztosít. Azt ugyan nem részletezi, mifélét, hol és mennyiért. Egy biztos: az új földesurak földjén biztosan lesz palántázni, kapálni való, meg a gázszerelő vasútépítésén is lehet majd krampácsolni, közmunkás-bérért…

szerző. Rátesi Margit

via. Kanadai Magyar Hírlap