A kormányzati átalakítás miatt a magyar egészségügy összefog omlani – Így is cérnaszálon lóg az összeomlástól

A Magyarország 2021-es központi költségvetésének végrehajtásáról, azaz a zárszámadási törvényjavaslatról, továbbá a kormány egészségügyi törvénycsomagjáról tárgyal szerdán az Országgyűlés.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott előterjesztés indoklása szerint a tavalyi költségvetés fókuszában a koronavírus-járvány elleni védekezés és a járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdaság újraindítása, a munkahelyek megvédése és a családok jövedelembiztonsága állt. 2021 végén már látható volt, hogy a kormány sikeres; a gazdaság újraindítását segítő és a családok helyzetét javító, a korábban elindított programokat megtartó, sőt bővítő költségvetési politikája révén a gazdaság újraindult, teljesítménye 7,1 százalékkal nőtt – olvasható az indoklásban.

A törvényjavaslat szerint 2021-ben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 4773,9 milliárd forint volt, ami a GDP 8,7 százalékának felel meg. Az államadósság-mutató mértéke 2021. december 31-én a GDP 76,8 százaléka volt.

A képviselők megvitatják az Állami Számvevőszék szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosítását is, amely a számvevőszéki ellenőrzések hatékonyabb és megalapozottabb lefolytatását biztosítaná, valamint átmeneti időszakot állapítana meg a nemzetiségi szervezeteknek, hogy nemzetiségi egyesületként vetessék magukat nyilvántartásba, és így jelölőszervezetként jelöltet állíthassanak a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választásokon.

Átalakítás előtt áll a hazai egészségügy

Az ülésnap végén tárgyalják a képviselők az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely az ellátórendszer megújítását tűzi ki célként. A módosító általános indoklása szerint a javaslatok érintik az egészségügyi ellátórendszer szinte valamennyi szegmensét.

Az egyes változtatások főbb elemei a következők:

  • az egészségügyi alapellátás terén a praxiskörzetek meghatározása során az állami szerepvállalás biztosítása,
  • az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése,
  • az alapellátásban a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő szoftver használata,
  • a járóbeteg-ellátásban az állami szerepvállalás növeléséhez szükséges intézkedések biztosítása,
  • a fekvőbeteg-ellátásban a segítő személyre vonatkozó szabályok bevezetése, az egészségügyi dolgozók minősítésére vonatkozó szabályainak kibővítése, az egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolása,
  • a szakápolási rendszer átalakítása.

Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Az Országgyűlés hétfői ülésének napirend előtti felszólalásai során a szociális törvényről, a klímaváltozásról, a háborúról és az egészségügy átalakításáról is szó volt.

Az is elhangzott a parlamentben, hogy „Ruszkik, haza!”, az egyik államtitkárnak pedig bekiabálták, hogy

„Szégyen!”

– Erről bővebben itt olvashat.