A korrupció emberéleteket veszélyeztető példája volt a keleti vakcinák beszerzése

A 24.hu írt arról, hogy hosszú pereskedés után a magyar hatóságok kiadták a keleti vakcinák beszerzéséről szóló dokumentumok egy részét. Ezek szerint magyar szakembereknek is voltak aggályaik az oltásokkal kapcsolatban.

A Transparency International perelte ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (ÓGYÉI) a Sinopharm és Szputnyik-V vakcinákra vonatkozó adatokat. Az ÓGYÉI vonakodva átadta a dokumentumok egy részét, de azért egy csomó részt kitakartak belőle. Ezért a Transparency International feljelentést tett ellenük.

Kiderült, hogy mindössze két nappal azelőtt végeztek állatkísérletet tengerimalacokon a Szputyik-V vakcinával hazánkban, hogy az megkapta a használati engedélyt az OGYÉI-től. Szerencsére a kísérletek megnyugtató eredménnyel zárultak, az állatokon Sem oltás után helyi reakció, sem általános klinikai tünet nem volt megfigyelhető. A vizsgálat során az állatok végig jó egészségi állapotúak voltak”.

A Sinopharm esetében a kínai helyszíni vizsgálatkor 14 hiányosságot állapítottak meg a magyar szakértők, azonban sok részlet itt sem elérhető, ki van takarva a dokumentumból.

Mivel a dokumentum nehezen értelmezhető, a 24.hu szakemberhez fordult, aki azt nyilatkozta a lapnak, hogy a Sinopharm esetében az engedélyezés egy kormányhatározat eredménye volt.

A Sinopharm kormányzati nyomásra, fázis 3. vizsgálati eredmények, hazai szakmai vizsgálat és értékelés nélkül megtörtént engedélyezése, de különösen a vakcina időseknél történt széleskörű, gyakorlatilag kizárólagos, utánkövetés nélküli alkalmazása felveti a súlyos gondatlanság lehetőségét

– mondta a szakértő, aki neve elhallgatását kérte a 24.hu-tól.

Ligeti Miklós, a Transparency igazgatója szerint a korrupció emberéleteket veszélyeztető példája volt, amit a kormány a keleti vakcinák beszerzése során csinált.

A Szputnyik és a Sinopharm által készített koronavírus elleni oltóanyagok magyarországi beszerzését a korrupció igazán különleges esetének tartjuk. Ezúttal ugyanis nemcsak a közpénzek már-már szokásos lenyúlása és elherdálása volt megfigyelhető, hanem magyar emberek százezreinek, ha nem millióinak az életét is közvetlen veszélynek tette ki a kormány. Természetesen az is felháborító, hogy az állam szükségtelenül drágán és egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű közvetítő cég beiktatásával vásárolta meg a kínai vakcinákat.

– mondta Ligeti a 24.hu-nak.

Ezt az ügyletet azért tekintjük a korrupció kimagaslóan súlyos példájának, mert az állam a Danubia Pharma nevű cégnek nagyjából 15 milliárd forintot kitevő, közpénzből származó extraprofitot eredményező szerződés révén beszerzett kínai oltóanyagot annak hatástalansága ellenére engedte a 60 évesnél idősebb magyar emberek körében alkalmazni

– tette hozzá.

Az oltások felvétele természetesen fontos, hiszen emberéleteket menthet. Ugyanennyire fontos lenne, hogy a kormány megfelelően kommunikáljon a vakcinákról és a járványról, és ne az extra profitot tartsa a szeme előtt, amikor intézkedéseket hoz, hanem az emberek életét.

https://erosito.hu/content/2021/12/21/a-korrupcio-embereleteket-veszelyezteto-peldaja-volt-a-keleti-vakcinak-beszerzese