A KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a magyarok várható élettartama drasztikusan visszaesett 2020-ban

A KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a magyarok várható élettartama drasztikusan visszaesett 2020-ban – adta hírül a portfolio.hu.

A KSH friss adatai a 2020-as évről a várható élettartam drasztikus visszaesését mutatják, és a rossz hír az, hogy a 2021-es halálozási adatok jó eséllyel hasonlóan elkeserítőek lesznek – írja a portfolio.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai egyértelmű képet festenek: a koronavírus-járvány Magyarországon húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, és akkora zuhanást okozott a várható élettartamban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Tavaly 143 ezren haltak meg, ami több mint 10 ezerrel haladja meg a megelőző évek adatait. Egyértelműen látható, hogy a koronavírus-járvány megtörte az évtizedek óta tartó, kedvezőnek mondható halálozási trendet.

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa. Magyarországon a koronavírus-járvány előtt átlagosan 0,2 évvel nőtt a várható élettartam évente.

A portoflio.hu szerint a friss adatok is azt illusztrálják, hogy a legjobb járványkezelés az, amikor megakadályozzák a járvány elhatalmasodását. Ahol kiterjedt teszteléssel és kontaktuskövetéssel, szigorú (egyéni) karanténokkal, gyors fellépéssel, határozott védelmi intézkedésekkel, jól szervezett járványügyi hálózattal, az egészségügy túlterhelődésének elkerülésével, nyílt és őszinte kommunikációval igyekeznek a társadalmat védeni a vírus terjedésétől, ott jobb az esély a vírus megfékezésére. Ezt a modellt sikeresen alkalmazták tavaly a kelet-ázsiai országok, Új-Zéland, Ausztrália, Európában pedig például Dánia, Finnország és Norvégia.

 

 

Forrás: portfolio.hu