A legfontosabb információk péntek reggel

Koronavírus helyzetjelentés

0

A legfontosabb információk:85 beteg van 6 súlyos 1 halott 7 gyógyult van jelenleg az országbanTovábbira is csoportos, tehát nem tömeges szakaszban vagyunk, ami azonban elkerülhetetlenül bekövetkezik majd a szakértők szerint.

Orbán munkacsoportokkal találkozik, azonban egyelőre nincs elegendő esetszám ahhoz, hogy ne csak valószínűségekbe bocsátkozzanak a betegséget illetően.Szerinte a félelem forrása, hogy nem tudják az emberek, milyen hatással van rájuk, ha elkapják a vírust, azonban a jövő héten már egyértelműbb válaszokkal tudnak szolgálni a következményeket illetően.A járvány terjedése lassabb a megelőző intézkedések miatt.

Az egészségügy összeomlását meg kell előzni az ellátáshoz szükséges eszközök megnövelésével, illetve mérsékelni kell az intenzív esetek számát.Millió számra vannak maszkok, gyártanak is pl. a börtönökben de nem kéregetnek, magáról gondoskodik Magyarország. Mindenből van elegendő eszköz a mostani fertőzési szinthez, de többre van szükség, ha a fertőzés elér a harmadik szakaszába.A védekezéshez szükséges 10 milliárdok rendelkezésre állnak.

További gazdasági lépésekre lesz szükség, fontos meghatározni a célt. Fontos, hogy minél kevesebben maradjanak munka nélkül, akit pedig már elbocsájtottak, mielőbb találjon állást. A munkalehetőségeket meg kell védeni.Ha a tömeges megbetegedés szakaszához érünk, akkor fontos az emberekkel való kommunikáció, hogy pontosan tudják, mire számítsanak.

Egyelőre nincsen vakcina, de dolgoznak rajta. Egy gyógyszer-módosítással foglalkozó akciócsoport is dolgozik az ügyön. Orbán szerint él a remény, hogy ha nem is az ellenszert, de a tünetek enyhítésére alkalmas gyógyszert fejlesszenek ki.

A harmadik szakaszban megnőhet azok száma, akik intenzív kórházi ellátásra szorulnakNem vagyunk könnyű helyzetben, mert az idősek nehezebben fogadják el a jelenlegi helyzetet, azonban a nagyszülőknek meg kell érteniük, hogy ha a járvány tömegessé válik, ők kerülnek a legnagyobb bajba. Értük aggódunk. Jogilag ugyan megoldható, de Orbán szeretné elkerülni annak bevezetését, hogy kötelezővé tegyék az idősek otthonmaradását.Orbánék arra is készülnek, hogy egyes szülők megőrzésre az iskolákba vinnék a gyerekeiket. Külön akciócsoport foglalkozik ezzel.