A legfrissebb adatok szerint több százezer nyugdíjas él nyomorban Magyarországon!

0

A legfrissebb adatok szerint több százezer nyugdíjas él nyomorban Magyarországon, a nyugdíjasok körében egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke. Jövedelmi szegénységben élőknek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a havi 83 854 forintot, vagyis minden 10. nyugdíjas tavaly ennél kevesebb pénzből gazdálkodott egy hónapban.

Korábban kiderült, hogy a majdnem kétmillió nyugdíjas harmadának kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodnia. Ami még ennél is rémisztőbb, hogy 2017-ben közel 5 ezren voltak, akik 10 ezer forintnál is kevesebb állami nyugdíjat kaptak.

Rengeteg nyugdíjasnak nem maradt más esélye, mint a munkavállalás. Jövőre mindez könnyebb lesz. Csökkenhet az általuk (és utánuk) fizetendő adók és járulékok mértéke, másfelől pedig hiába keresnek majd többet évente, mint a havi minimálbér tizenkétszerese, az állam mostantól nem fogja felfüggeszteni a nyugdíjukat sem, ahogy ezt jelenleg teszik. Emellett tavaly életre hívták a nyugdíjas szövetkezeteket is, amelyek azt szolgálják, hogy az idősek is tudjanak munkát vállalni – emellett a cégek is kedvezményeket kapnak, ha a szövetkezeteken keresztül alkalmaznak nyugdíjasokat.

A Pénzcentrum körülnézett az interneten, hogy milyen lehetőségei vannak egy nyugdíjasnak, aki munkavállalással akarja kiegészíteni jövedelmét. Csak az ismert álláskereső portálokra, illetve a Google keresőjére hagyatkoztak.

Kiderült, a nagy áruházláncok szinte mindegyike kínál poziciókat kasszásoknak, árufeltöltőknek, ahová az idősebbek jelentkezését is várják – hiszen amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küszködnek. Emellett találtak hidegkonyhai kisegítő állást is, ahol bruttó ezer forintot fizetnek 6-6,5 óra bejelentett munkáért. Idény jellegű munkában el lehet menni ajándékokat csomagolni is egy drogériába, óránként nettó 870 forintért – ez a lehetőség értelemszerűen csak karácsonyig él.

Egyéb csomagolói állások is vannak, egy budapesti hűtőházba például teljes munkaidőre keresnek alkalmazottat, aki akár nyugdíjas is lehet. A fizetés “versenyképes”, és cafetériát is ígér a hirdetés. Különféle boltokban például a webes rendelések összekészítésére is alkalmaznának nyugdíjasokat.

Úgy tűnik hazánkban vészesen hiány van benzinkutasokból is, ugyanis számos olyan hirdetés bukkant fel az interneten, amelyek kortól és végzettségtől függetlenül keresnek shop eladókat, kútkezelőket. Nappalos, éjszakai, 4-6-8 óra, mindegy, csak menjen valaki dolgozni a benzinkútra. A fizetés tekintetében csak a “versenyképes” jelzőt találták.

Akinek van jogosítványa, és bírja az éjszakázást, az elmehet akár egy sofőrszolgálathoz is dolgozni: a hirdetés szerint akár saját kocsival is lehet dolgozni, ekkor térítik az üzemanyagot is. A fizetés nem rossz, minden napra 7000 forintot fizetnek, estétől hajnalig kell dolgozni, és a borravalót is megtarthatja az alkalmazott. Sőt, szilveszterkor duplafizuval kecsegtetnek! Vagy el lehet menni portásnak, parkolóőrnek: ezekre a munkákra is számos hirdetést találni az álláskereső portálokon.

 

 

olkt.hu/penzcentrum.hu