A lengyelek mégsem engedik be a MOL-t az országba

A lengyel parlament felsőháza elfogadott egy törvénytervezetet, amely felmondatná az állami Lotos nevű olajcég és a MOL közötti szerződést, 417 lengyelországi benzinkút eladásáról.

A két cég már január elején megegyezett az üzletről, de a lengyel szenátorok többsége szerint az ukrán-orosz háború miatt érvényteleníteni kell a megállapodást.

Az ellenzéki Polgári Platform (ennek elnöke Donald Tusk) által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint a MOL túlságosan orosz befolyás alatt áll.
Itt egyrészt arra gondolhatnak, hogy 3,4 százalékos tulajdonrésze lehet a Budapesten élő Rahimkulov-testvéreknek a cégben; illetve arra, hogy a MOL a háború óta is Oroszországból vásárol elsősorban olajat.
A MOL magyarországi és szlovákiai finomítói is orosz olajra vannak kallibrálva, ezért a cégnek nem áll érdekében más forrásokra támaszkodni.
A MOL szerint az átállás más típusú olajra 2-4 évig tartana, és több száz millió dollárba kerülne.
A MOL arra biztatja a magyar kormányt, hogy lehetőség szerint ne támogassa az EU-ban, hogy Oroszországot olajembargóval is büntessék.

Annak ellenére, hogy a szenátus megszavazta az üzlet felmondását, a lengyel kormány várakozása szerint a megállapodást még nyélbe lehet ütni.

A felsőházban ugyanis az ellenzéki képviselők vannak többségben, 53-46 arányban.

A MOL-üzlet felmondását 53-45 arányban szavazták meg, tehát igennel csak ellenzékiek szavaztak.

Ahhoz, hogy a törvénytervezetből igazi törvény legyen, az alsóháznak is el kellene fogadnia, ám ott már a kormányoldalnak van több szavazata.

A kormány egyébként szintén orosz-ellenes retorikával érvelt a Lotos – MOL üzlet mellett.

Az egész megállapodás onnan indult ki, hogy két nagy állami befolyás alatt álló energetikai céget, a Lotost és a PKN Orlent egyesítik, viszont az Európai Bizottság ezt csak azzal a feltétellel engedte, hogy a cégcsoport megválik néhány érdekeltségétől, nehogy monolpolhelyzetbe kerüljön.

Ezért a Lotos eladta az olajfinomítója 30 százalékát a szaúdi állami olajvállalatnak, míg a benzinkútjai 80 százalékát a MOL-nak.

A lengyel kormány szerint az ellenzék a szenátusban végső soron a két cég egyesülésének meghiúsítására szavazott – és ez oroszbarát gesztus az értékelésük alapján, mert csak az egyesülés után lesz olyan erős a lengyel energetikai szektor, hogy végleg lemondhasson az orosz kőolajról.

Az állami vagyon kezeléséért felelős lengyel miniszter magabiztosan állítja, hogy a törvénytervezet az alsóházon már nem megy át, a szerződés marad, és a MOL hamarosan átveheti a 417 lengyelországi benzinkutat. (energia.pl / gazetaprawna.pl)