A LENGYELEKNÉL MŰKÖDIK A NULLA SZÁZALÉKOS ÁFA a magyar kormány itthon mégsem hajlandó lépni

A lengyel kormányra sokszor fontos szövetségesként hivatkozó Orbán-kormány éppen a lakosság életét jelentősen megkönnyítő áfacsökkentés tekintetében tűnik úgy, hogy nem hajlandó követni a példát, ehelyett hatósági árakkal próbálja megállítani az elszabadult inflációt.Jakab Péter, a Jobbik elnöke arra szólította fel a magyar kormányt, hogy a lengyel mintának megfelelően teljesen engedje el az alapvető élelmiszerek áfáját, ebben a helyzetben ne nyerészkedjenek tovább. Számításai szerint az intézkedés nagyjából 180 milliárd forintba kerülne, vagyis az áfa elengedésével ennyit lehetne otthagyni a magyar emberek pénztárcájában.
Lengyelország már februártól alkalmazza az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények esetében. A csomag havi nagyjából 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek a családok.
Az államnak ez 7 millárd zloty (550 milliárd forint) bevételkiesést jelent, az összes tervezett áfacsökkentés pedig 15-20 milliárd zlotyval (1,2 ezermilliárd – 1,6 ezermilliárd forint) terhelheti meg az idei büdzsét.
Az élelmiszerek mellett ráadásul nyolc százalékra csökkentetté az üzemanyagok áfáját is, valamint öt százalékra a távfűtését. Emellett július végéig meghosszabbították a már január elejétől érvényes intézkedést, amellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.
A Jobbik már régóta követeli az áfa csökkentését, Jakab Péter, Dudás Róbert, Potocskáné Kőrösi Anita és Z. Kárpát Dániel még az előző Országgyűlés idején határozati javaslatban kezdeményezték, hogy az Orbán-kormány kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagok áfájának és az azt terhelő jövedéki adó csökkentéséről.
Via alfahir.hu