A Magyar Helsinki Bizottság ismételten a strasbourgi bírósághoz fordult!

0

Egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt két és fél napon át, csak azt ehették, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik.

A strasbourgi bíróságnak augusztus óta immáron nyolcadszor kell közbelépnie, mert a magyar tranzitzónákban fogva tartott embereknek nem adnak enni – írta Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság. Közleményük szerint most egy ötfős afgán család vált a magyar hatóságok áldozatává: egy anyától és nagykorú fiától tagadták meg az ételt két és fél napon át. Így csak azt ehették, amit a három kisebb gyerek meghagyott nekik.

A Magyar Helsinki Bizottság ismételten a strasbourgi bírósághoz fordult, amely felszólította a hazai hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak enni a rájuk bízott embereknek. A magyar nemzeti ünnep napján, március 15-én aztán végre együtt vacsorázhatott a család.

„Nyilvánvalóan ott valami nagyon rosszul alakul, ahol a strasbourgi bíróságnak kell figyelmeztetni az államot arra az elemi kötelességére, hogy az általa elzárt embereknek ételt kell adnia” – írták.

A civil szervezet már augusztusban figyelmeztetett arra, amíg nem módosítják a rendeletet, addig a hatóságnak módjában áll majd a rájuk bízott embereket éheztetni. Eddig 14 emberrel tettek így, pedig egy egyszerű rendeletmódosítás segíthetne rajtuk.

Februárban egy iraki család két felnőtt tagját hét napig éheztették a hatóságok, de korábban is többen nem kaptak enni a tranzitzónákban, mert a tavaly július elején életbe lépett új menekültügyi szabályozás szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem köteles az első fokon elutasított, eljárás alatt álló menekülteknek az ellátásáról gondoskodni.