A magyar kormány megbízásából, már Erdélyben termelik a választási pityókát, a hűséges fidkányoknak.

Székelyföldön támogatja a burgonyatermesztést a magyar állam és a Pro Economica Alapítvány

Gyergyószentmiklós határában mutatták be a magyarországi állami támogatással működő Pro Economica Alapítvány által megvalósított, burgonyatermesztéssel kapcsolatos mezőgazdasági beruházásokat.  Az alapítvány az elmúlt időszakban mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásokhoz nyújtott támogatást a székelyföldi gazdáknak. A sikeresen pályázók száma 4659, és az alapítvány által kifizetett összeg meghaladja a 243 millió lejt, ami nagyjából 18 milliárd forint. A pályázók között azok száma, akik kizárólag pityókatermesztéssel foglalkoznak, meghaladja a 430-at.

A burgonyatermesztés témájú sajtótájékoztatón három gyergyószéki gazda, Vakaria Ernő szárhegyi termelő, Gáll Árpád (Aranykalász Társas) és Ferencz Béla (Agromec SA.) mutatta be a támogatásból újonnan vásárolt betakarító gépeket, traktorokat, utánfutókat és vetőgépeket. A három gazda összesen közel 9 millió lej pályázati támogatásban részesült – írta a Maszol.ro portál az alapítvány közleménye alapján.

Felvonultak a burgonyatermesztés sikerét támogató traktorok is Gyergyószentmiklós határában - Fotó: Keresztes Zoltán
Felvonultak a burgonyatermesztés sikerét támogató traktorok is Gyergyószentmiklós határában – Fotó: Keresztes Zoltán

Gépek, betakarítás, integráció

Mint elhangzott, a korszerű gépek segítségével rövidebb idő alatt kiterjedtebb földterületről takaríthatják be a krumplit. A beruházások jelentős hozzáadott értéket képviselnek a mezőgazdasági vállalkozások piacán hozzájárulva a térségben megvalósuló pityókaintegráció létrejöttéhez – közölte Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője. A gazdaságok technológiai fejlődése által új munkahelyek jöhetnek létre, így a foglalkoztatottság növeléséhez is hozzájárulnak – hangzott el.

Romániában a hivatalos adatok szerint az átlag krumplifogyasztás személyenként évi 95 kilogramm. Így megelőzi a húsfogyasztást is, amely hivatalosan ennek alig az egynegyede, tehát „a krumpli az ország második kenyere”.

Feldolgozóüzemeket építenek

Székelyföldön nem ez az egyetlen kezdeményezés a pityókatermesztés és értékesítés segítésére – mondta Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A politikus emlékeztetett, hogy vállalkozói összefogással pityókafeldolgozó üzemek is épülnek a térségben. Elmondta, hogy ezeknek a projekteknek az összértéke eléri a 90 millió eurót, három székelyföldi települést érint közvetlenül, és az üzemek évente összesen több mint 66 ezer tonna nyersanyag feldolgozására lesznek képesek, ami biztos piacot és ütemezhető pityókatermesztést jelent a gazdáknak.

Barti Tihamér a sajtó képviselőinek arról is beszélt, hogy stratégiai gondolkodás előzte meg a gyergyószéki mezőgazdasági projektek felkarolását. Ez mostanra már látható formát is öltött. A korábban bejelentett feldolgozó megépülésével és a sajtótájékoztatón bemutatott, pityókafeldolgozáshoz szükséges gépek megvásárlásával, a termelői és értékesítési lánc mindegyik eleme támogatásban részesül. Ehhez a munkához elengedhetetlen volt a Pro Economica Alapítvány által nyújtott támogatás. A pityókafeldolgozó-üzem projektjében egy kísérletsorozatot is elvégeztek, amelyben a jelen lévő gazdák is részt vettek. Ekkor tesztelték, hogy milyen krumplifajták a legalkalmasabbak étkezési pityókának az éghajlati viszonyok tekintetében. Az üzem jövő ősszel indul, addig az érdeklődő gazdák a következő e-mail címen és telefonszámon kérhetnek további információkat: [email protected] és 0740–157787.

Székelyföldön támogatja a burgonyatermesztést a magyar állam és a Pro Economica Alapítvány