A Magyar Orvosi Kamara elnöke csúnyán nekiment Orbánnak

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, hogy szükség lenne az egészségügyben egy több területet átfogó mestertervre.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának adott interjújában arról is beszélt, hogy az utolsó átfogó terv a 11 éve készült Semmelweis Terv volt, azóta azonban megváltoztak a technológiai, a kulturális, a környezeti és a megbetegedési viszonyok, amelyek megkövetelik a szerkezet és a működés átalakítását.

Kincses Gyula érti, hogy a választás előtt semmilyen politikai erő nem mert érdemi változásba belekezdeni, de a választások lezajlottak, és a kormányzatnak is látnia kell, hogy ezt a széttöredezett ellátórendszert, ennyi telephellyel, ennyi orvosi munkahellyel, nem lehet munkaerővel ellátni, nem működtethető.

A MOK elnöke szerint látható, hogy az egészségügy rendszerszinten nem hozza azt az eredményt, ami egyébként a fejlettsége alapján várható lenne. Az orvosok béremeléséről elmondta: ahol a fizetés javul, ott csökken az önkizsákmányolási kényszer, tehát nem kell három-négy állást vállalni, de így azok a helyek maradnak betöltetlenek.