A mai naptól 85 milliárdot herdálhat el propagandára az MTVA egész 2020-ban

0

Ebből 77 milliárd megy működésre és műsorgyártásra.

Tíz támogató és négy ellenszavazat mellett határozott úgy keddi ülésén az Országgyűlés költségvetési bizottsága, hogy a parlament plénum elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2020-as egységes büdzséjének tervezetét.

Az NMHH 2020-as költségvetésének tervezete 38,4 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeggel számol, amiből 29 milliárd forintot a hírközlési terület tervezett közhatalmi bevételei tesznek ki; ezen belül a frekvenciadíjak kalkulált összege 23,3 milliárd forint.

Hétmilliárdos működési bevétellel számolnak, aminek szinte teljes összegét az adóköteles bevételek után befolyó áfa teszi ki. Az NMHH személyi juttatásaira és az ehhez fűződő terhek összegére 12 milliárd forintot állítottak be, a dologi kiadások előirányzata 13 milliárd forint.

Emellett 8,4 milliárd forinttal támogatják az MTVA műsorszórását, a hatóság beruházási kiadásai pedig 4,8 milliárd forinttal szerepelnek a tervezetben.

Az NMHH Médiatanácsa működési költségeinek fedezetére 197,8 millió forintot állítana be a tervezet, ám mivel itt kell kimutatni a médiapiaci bevételek – médiaszolgáltatási díj, pályázati díj – áfatartalmát, ami összesen 429,2 millió forint, így a költségvetés főösszege mind bevételi, mind kiadási oldalon 627,0 millió forint lesz. Az idén január elsejétől az NMHH-hoz került Televíziós Film Mecenatúra program elkülönített pénzalapjának 2020-ra tervezett kiadási főösszege 3 milliárd 500 millió forint.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költségvetésébe a tervezet 75 milliárd forintos közszolgálati hozzájárulást állít be. Ehhez 1,6 milliárdos médiapiaci bevétel és 8,3 milliárdos kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel társul.

Az MTVA működésére és műsorgyártásra 77 milliárd 306 millió forintot irányoz elő a tervezet; ebből 17,9 milliárd forintot személyi jellegű, 54,1 milliárdot dologi kiadásokra, 5,2 milliárdnyit pedig beruházásokra.

A Magyar Média Mecenatúra támogatásra 1 milliárd 310 millió forint, a médiatanács, valamint annak hivatali szervének támogatására közel 198 millió forint, valamint 2,3 milliárd forint szerepel elkülönítve a költségvetésben. A Közszolgálati Közalapítvány támogatására 232 millió forintot, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. működésére 1,7 milliárd forintot tartalmaz a terv.

Tíz támogató és négy ellenszavazat mellett határozott úgy keddi ülésén az Országgyűlés költségvetési bizottsága, hogy a parlamenti plénum elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2020-as egységes büdzséjének tervezetét.