A már nem Für csak simán Deutsch Tomi okossága :Szemét lett a stadion-beléptetőkapukból

0
Az elmúlt 12 év legjobban sikerült kótyavetyéje megtisztelő címet minden bizonnyal a 2002-es stadionbeléptetőkapu-beszerzés érdemelheti ki. A négymilliárd forintért megvásárolt rendszer értékesíthető részén 51 millió forintért sikerült túladni, a maradék pedig a szeméttelepre került, elektronikai hulladékként.

A beléptetőkapuk tündöklése és bukása

A beléptetőkapu-rendszerre 2001-ben írtak ki tendert. A közbeszerzési pályázatot 4,8 milliárd forint értékben a T-Systems Dataware Kft. nyerte (a második helyezett Siemens ajánlata 1,8 milliárd forinttal olcsóbb volt). A végső döntést az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás hozta. A cég leszállította a 400 jegynyomtatót, 500 számítógépet és monitort, 100 kamerát, 500 beléptetőkaput, a szervereket tartalmazó rendszert, ami végül összesen 4 milliárd forintba került az adófizetőknek. A 2002-es kormányváltás után a stadionrekonstrukciós program leállt.

Mi legyen a befuccsolt kapukkal?

Kapcsolatba léptünk egy cégvezetővel, akinek a vállalata 2002-ben megbízást kapott, hogy egy kaput és a hozzá tartozó jegynyomtató rendszert bemutató jelleggel rakjon össze. Többnapi munka után összeállítottak egy tesztkörnyezetet, amit bemutattak az akkori illetékes sportminisztérium munkatársainak. Az igazgató szerint a beszerzett eszközök (maguk a kapuk és a speciális perifériák) magas műszaki színvonalat képviseltek.

Én magam láttam és teszteltem is. A számítógépek és szerverek természetesen kuka. De azok cserélhetőek.

– jelentette ki a cég vezetője.

A kapukat minden Ausztriába síelni járó láthatja a gyakorlatban is, ugyanis ezek három forgóvillás Skidata kapuk. Egy baj van velük: a tervezett mennyiségben nem alkalmasak stadionbeléptetésre (Az áteresztési sebességük miatt csak nagyobb számban lehetne használni őket.)

Vándorévek: Az újpesti régi bőrgyár

Az első két-három évben a volt újpesti bőrgyárban volt minden, de legalábbis rengeteg dolog, magam láttam

– írta egy másik, a témában utazó szakember. Nemcsak kapuk voltak ott, hanem gyakorlatilag minden, amit a rendszerbe beterveztek: A kapukon kívül PC-k, nyomtatók, kártyanyomtatók, de még a szükséges kábelek is ott álltak hatalmas tekercsekben.

Az akkori cégem foglalkozott beléptető rendszerekkel is, és elkért egyet kölcsön, hogy megnézzük, tudjuk-e használni. Jó fél évig állt az asztalom mellett egy kapu, de nem jutottunk vele sokra. Gyártói támogatás nélkül nem nagyon lehetett hasznosítani más rendszerekben, a gyár meg nem foglalkozott velünk, hiába próbálkoztunk.

írása /https://index.hu/belfold/2014/02/12/elektronikai_hulladek_lett_a_stadionbelepteto-kapukbol/?fbclid=IwAR0eF3JyjlxHiwH1U5dtlVdeRnYd7D1B5UQ0qB2qqyzAtld4xZZsMplDWtM