A megélhetési költségek kétharmadára elég a minimálbér!

0

Az alapkiadások 47 százalékkal többe kerülnek, mint amennyit egy minimálbéres dolgozó havi munkája után kézhez kap.

Az elmúlt évek nagy mértékű minimálbér-emelései ellenére a gyenge forint miatt régiós viszonylatban is leszakadó pályára került a magyar “legkisebb fizetés”, az idei – forintban eszközölt – 8 százalékos emelés előző évhez képest euróban már csak 5 százalékos növekedést jelent, írja az mfor.hu. (Más országokban ugyanekkor akár 15 százalékkal is nőtt euróban számolva a minimálbér.)

Miközben kiemelkedő a magyar adóztatás: a bruttó bérből összesen 33,5 százalékos adót vonnak le (a járulékokkal együttvéve). A régiós országokban azonban jóval kisebb ez az arány: Szlovákiában például 17,1 százalék, Lengyelországban pedig 23,7.

Ráadásul a magyar minimálbér régiós viszonylatban nemcsak alacsony, de a magas árak miatt, nem is ér túlságosan sokat. Az mfor.hu a Numbeo internetes adatbázis segítségével megvizsgálta, nemzeti valutában mérve mennyibe kerül néhány alapélelmiszer a különböző országokban, ehhez hozzávette egy havi bérlet, egy egyszobás külvárosi albérlet árát, illetve a rezsiköltséget. A fogyasztói kosár ára 157 732 forintra jött ki, amivel szemben a jelenleg érvényes nettó minimálbér 107 065 forint.