A MINISZTERELNÖK AZ ÁLLAMFŐI SZÉKBE MENEKÜLHET VÁLASZTÁSI VERESÉG ESETÉN TÚLÉLHET A SÁNDOR-PALOTÁBAN

A miniszterelnök előtt ott áll egy menekülő útvonal, elkerülendő a személyes bukást egy esetleges választási vereség következtében, nevezetesen, hogy még a 2022-es választás előtt köztársasági elnök lesz.

Ugyanis a jelenlegi államfő második 5 éves megbízatása a jövő év májusában jár le, éppen a hónap elején, de az utódját a megbízatás lejárta előtt 30 nappal már meg lehet választani. Az országgyűlési választásokat pedig áprilisban, vagy májusban kell megtartani, de a pontos dátumot a köztársasági elnök határozza meg.

Ha pedig a kormányfő úgy fogja látni, hogy veszélybe került a kormánypárt, és vereség vár rá, akkor megválasztatja magát államfővé a még hivatalban lévő országgyűlés kétharmados többségével.

Ezzel elrúgná magától a választási fiaskó miatti felelősséget, és politikailag is túlélné azt. Ezenfelül a köztársasági elnök posztján gyakorlatilag érinthetetlen lenne, és büntetőeljárást sem lehetne vele szemben indítani.

Az országgyűlés kétharmados többsége kell ahhoz, hogy az államfő ellen meginduljon a felelősségre vonását célzó eljárás, de azt már az alkotmánybíróság folytatná le, és az alkotmánybíróság döntene a sorsáról is.

Az az alkotmánybíróság, melynek szinte minden tagját a miniszterelnök személyesen válogatta össze.

 

 

szerző és forrás. Végh Edvárd