A MINISZTERELNÖK SZIMPLÁN CSAK EGY GECI.

Két és fél órás beszélgetést folytatott a kormányfővel Bernard-Henry Lévy francia filozófus, tapasztalait most megosztotta a nyilvánossággal. Különleges kegyben részesült Bernard-Henry Lévy francia sztárfilozófus, két és fél órán át beszélgethetett ugyanis Orbán Viktorral hétfőn a Karmelita Kolostorban. A filozófus a beszélgetésről tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

RÉSZBEN MEGÉRTETTE, MI TÖRTÉNT AZZAL AZ ORBÁN VIKTORRAL, AKIVEL 30 ÉVVEL EZELŐTT, A RENDSZERVÁLTÁSKOR TALÁLKOZOTT BUDAPESTEN.

Az Index megkérdezte, mit takar ez a megértés. Lévy azt válaszolta, hogy Orbánnak a harminc évvel ezelőttitől gyökeresen eltérő mai álláspontja NEM OPPORTUNIZMUS, NEM KALKULÁCIÓ EREDMÉNYE, HANEM Ő TÉNYLEG ILLIBERÁLIS LETT. A filozófus szerint az illiberális demokrácia nem kampányszöveg, hanem olyasvalami, amiben Orbán tényleg hisz. “Ez lepett meg a legjobban: hogy Orbán tényleg populistává vált. Hogy az a fiatalember, aki tetőtől talpig antifasiszta volt, aki hitt az emberi jogokban, az már egyáltalán nem létezik” – mondta Lévy.

“A FIATAL ORBÁN VIKTOR MÁR HALOTT. EZT ÉRTETTEM MEG TEGNAP” – tette hozzá. A beszélgetés kapcsán elmondta: több mint két órán át tartott, többnyire Orbán beszélt, de meghallgatta őt is. Lévy állítólag arról nem értesült előzetesen, hogy a miniszterelnök a hazai sajtóval már 10 éve nem áll szóba. “Ez is jelzi, hogy rossz irányba halad az országuk” – szögezte le az újságíróknak. A filozófus kifejtette, nem érti, hogy lehet, hogy az a fiatalember, aki annak idején elszántan akarta kihúzni az országot a KGB markából, most kiárusítja azt az FSZB-nek. Ezt az óriási változást most sem sikerült megértenie, de azt elmondta, hiszi, hogy mindig a népé az utolsó szó, és végül a magyarok álma is valóra válik a szabadságról. Mivel szemlátomást nem sikerült igazán megértenie Orbánt, segítünk neki:

A MINISZTERELNÖK SZIMPLÁN CSAK EGY GECI.

Soha nem hitt semmiben: nem ő változott meg az elmúlt harminc évben, hanem az eszközök, amiket használ, hogy magát hatalomhoz juttassa vagy hatalomban tartsa. Orbán világ életében opportunista volt: egy elsőgenerációs “értelmiségi”, aki kollégiumi évei alatt – falusi származása okán – alaposan meggyűlölte a pesti értelmiségieket. Mindig kívülállónak érezte magát, egy dolgot ismert csak, a zsákmányszerzés logikáját: mivel nincstelenségből jött, csak annak volt értéke, amit önmagának összeharácsolhatott. A pályafutása ezért szól másról sem, csak erről: a zsákmány levadászásáról és megszerzéséről. A sértettség, az önérzetesség pedig a bántalmazó apával való ambivalens kapcsolatából ered – ha rajta nem állhat bosszút, bosszút áll az országon. Nincs igazán mit megérteni rajta: aki ideológiát keres Orbán mögött, az alapvetően nem érti őt. Neki a politika nem eszköz, hanem cél – a hatalom cél, minden más csak azt szolgálja. Nincs igaza Lévynek: A FIATAL ORBÁN NEM HALOTT, OTT VAN MOST IS AZ IDŐSÖDŐ, SÉRTETT, DÜHÖS MINISZTERELNÖKBEN.