A munkanélküliek több mint fele egy fillért sem kap az államtól

0

Márciusban 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest az álláskeresők száma – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) három hét csúszással publikált adataiból.

Az adatok szerint a márciusi zárónapon 281 300 álláskereső szerepelt, és 2020 márciusában a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az előző havi 363 után.

Ez azt jelzi, hogy a veszélyhelyzet kihirdetés után azonnal megkezdődött a leépítési hullám – mutat rá a Portfolio.hu.

A leépítések a szállodai szolgáltatás, éttermi, mozgó vendéglátás, a háztartási villamos készülék gyártása, a fémmegmunkálás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, vagyonkezelés (holding), a sportszer-gyártás, a falemez-gyártás, az erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, a felsőruházat gyártása és az egyéb vendéglátás ágazatokat érintették főként Budapesten, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs Szatmár-Bereg megyében.

Az már korábban is ismert volt, hogy a hónapban 281 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, most már azt is tudjuk, hogy 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,4 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,6 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Az álláskeresők közel fele (46,2 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Márciusban összesen 59,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 7, százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,8%-kal nőtt.

A Portfolio értesülése szerint április közepén már 330 ezer munkanélküli volt az országban, vagyis a munkanélküliség emelkedő tendenciát mutat.