A nagy kelet-nyugati vakcinaháború – eredményhirdetés

A számok nyelvén: mi igaz abból az orbáni állításból, hogy ha nem jönnének a keleti vakcinák, akkor most nagy bajban lennénk? (Spoiler: egy árva szó sem, szokás szerint.)
Az adatok a kormány hivatalos tájékoztató oldaláról, a koronavirus.gov.hu-ról származnak.
A)Magyarországra eddig (március 30-ig) 2 129 515 adag kétfáziusú nyugati oltóanyag (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca) érkezett. Mivel itt a két adag összetétele egyforma, ez 1 064 758 ember kétszeri beoltására elég.
B)És most nézzük a ténylegesen beoltottakat: április 1-ig kapott legalább egy oltást 2 011 029 fő, mindkét oltást megkapta, 753 187 fő.
Mivel az A) pontban lévő számok – páronként – nagyobbak a B) pontban lévő számoknál, ez azt jelenti, hogy több nyugati oltás érkezett, mint ahány embert ténylegesen beoltottak (bármivel).
Vagyis amikor Orbán Viktor azt mondja: „ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti – orosz és kínai – vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most nagy bajban lennénk”, és csak azért nem vagyunk bajban, mert neki novemberben megszólalt a fejében a vészcsengő, egyszerűen hazudik.