A néppárti csúcsjelölt és az osztrák kancellár is adott egy pofont Orbánnak!

0

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje vasárnap üdvözölte Sebastian Kurz osztrák kancellár javaslatát az Európai Unió működéésről szóló lisszaboni szerződés újratárgyalására.

– Európának friss kezdetre, új ötletekre és bátorságra van szüksége. Sebastian Kurz európai kezdeményezésével pont a megfelelő jelzéseket adja ehhez – mondta Weber vasárnap délután az APA osztrák hírügynökségnek. – Közösen hirdetünk egy új stílust, emberközeli politikát és több demokráciát az Európai Unióban – hangsúlyozta a politikus, aki szombaton részt vett az Osztrák Néppártot (ÖVP) európai parlamenti (EP) választási kampányindító rendezvényén Bécsben – írja a 168 Óra.

Sebastian Kurz az európai állam és kormányfők közül elsőként biztosította támogatásáról Manfred Webert az Európai Bizottság vezetői tisztségéért induló választási küzdelemben.

Az osztrák kancellár a hétvégén a sajtónak adott több interjúban is szorgalmazta az uniós szerződés újratárgyalását. A Kleine Zeitung, a Die Presse és az osztrák tartományi lapok szombati kiadásában megjelenő interjúban Kurz úgy fogalmazott, hogy az új kihívások miatt korszerűsíteni kellene a lisszaboni szerződést. A kancellár azzal érvelt, hogy a lisszaboni szerződés 2009-es elfogadása óta Európában sok minden megváltozott:, jött egy adósságválság, egy euróválság, egy migrációs válság, egy klímaválság és a Brexit.

Az osztrák kancellár újra felvetette, hogy az Európai Bizottság karcsúsításra szorul, és szerinte az Európai Uniónak a jövőben olyan jelentős kérdésekre kellene helyeznie a hangsúlyt, mint a kül- és biztonságpolitika. Szigorú szankciókat követelt olyan EU-tagországok ellen, amelyek adósságot halmoznak fel, büntetéseket azokkal szemben, amelyek az illegális migránsokat nem regisztrálják, illetve továbbengedik, valamint következményeket azok számára, amelyek megsértik a jogállamiságot és a liberális demokrácia alapelveit.

Bár a nevét nem mondta, ki utóbbival nyilvánvalóan Orbán Viktornak és Magyarországnak üzent, ahogyan korábban Emmauel Macron is.

A francia elnök április 26-án arról beszélt, hogy a schengeni övezetet akarja átalakítani attól függően, hogy melyik EU-tagország hajlandó részt venni a menekültválság megoldásában és melyik nem. Szerinte újra kell tárgyalni a schengeni egyezményt akkor is, ha ez kevesebb résztvevő országot jelent, ez viszont a lisszaboni szerződés újratárgyalását is jelentené.

Forrás: 168 Óra