A Néppártnak jobban kell Orbán, mint fordítva.

0

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje és frakcióvezetője kedden Budapestre utazott, hogy elsimítsa a Fidesz kizárásával kapcsolatos vitát Orbán Viktorral. Weber a CEU-n kezdett, onnan ment a miniszterelnökkel tárgyalni, majd a Mazsihisz vezetésével is beszélt. Mivel egyik esemény sem volt sajtónyilvános, a felek pedig alig kommunikáltak (a kormány egyelőre egyáltalán nem), sok mindent nem tudtunk meg. De íme négy tanulság a mai napból az eddig ismertek alapján.

Ennyi volt a pávatánc

Weber néhány mondatot mondott csak, mielőtt leült volna tárgyalni a Mazsihisz vezetésével. Kérdésekre nem válaszolt, az Orbánnal való megbeszéléséről pedig csak annyit árult el, hogy konstruktív volt, de nem sikerült minden vitás kérdésben megegyezni, majd elismételte korábbi feltételeit. Sokkal több akkor sem derült ki, amikor egy órával később kérdésekre is válaszolt, mint hogy az asztalra tette a problémákat, és voltak pozitív jelzések, de a labda a Fidesz térfelén pattog. A CEU-val kapcsolatban pedig elmondta: egy új konstrukciót javasolt arra, hogyan adhatna továbbra is amerikai diplomát Magyarországon, bevonva a dologba a müncheni egyetemet is.
A néppárti csúcsjelölt úgy nyilatkozott, hogy „pozitív hozzáállást” érez minden oldal részéről ebben a kérdésben.

Az, hogy nem sikerül majd mindenben megegyezni, mindenki számára várható volt, aki valaha látta Orbánt külföldön politizálni, hiszen erről szól a pávatánc. A magyar miniszterelnök rendszeresen így rendezi a konfliktusos ügyeit: ha négy-öt lépéssel túlmegy a határon, és mindenki kiakad rá, akkor visszalép egyet-kettőt, és mindenki megnyugszik, mert Orbánnal lehet tárgyalni. Most is pontosan ez látszik történni.

Forrás 24.hu https://24.hu/kulfold/2019/03/12/orban-weber-budapest-neppart-kizaras/