A nyugdíjasoknak nagyon nem mindegy, mekkora inflációval számol a kormány

A nyugdíjasoknak nagyon nem mindegy, mekkora inflációval számol a kormány

0

A kormány nem hajlandó elárulni, mekkora inflációval tervezi a 2021-es költségvetést, legutóbb kérdésünkre Gulyás Gergely miniszter annyit volt hajlandó elárulni, hogy a szám benne lesz a jövő évi büdzséről szóló javaslatban, amit jövő kedden nyújt be a parlamentnek a kormány.

Lapársunk, az mfor.hu a nemrég elkészült konvergencia programban bukkant rá egy idevágó információra, mely szerint 2021-től a jegybanki célnak megfelelő 3 százalékos lehet a fogyasztói áremelkedés. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hatályos szabályok alapján ekkora mértékben emelik a nyugdíjakat is januártól.

Most egy friss dokumentumban, a Költségvetési Tanács jelentésében találtuk egyértelmű bizonyítékát annak, hogy a kormány 3 százalékos – tehát idei tervezett 2,8 százaléknál magasabb – inflációval számol a következő évre. A tanács ugyanis azt rögzíti a jövő évi büdzséről készült elemzésében, hogy “a fogyasztói áremelkedés mértéke 3,0 százalék”.

Vagyis amennyiben az elmúlt napokban nem módosult a kormány álláspontja a beérkező makroadatok hatására, és kitart az inflációkövető nyugdíjemelési modellje mellett, akkor a járandóságok 3 százalékkal emelkedhetnek 2021 januárjától. Erre rakódik rá a 13. havi nyugdíj első, egy heti részletének kifizetése februárban, amire – derül ki a tanács jelentéséből –  a járvány elleni gazdaságvédelmi alapból biztosítják a fedezetet, 77 milliárd forintot.

Forrás és bővebben:https://privatbankar.hu/cikkek/makro/a-nyugdijasoknak-nagyon-nem-mindegy-mekkora-inflacioval-szamol-a-kormany.html?fbclid=IwAR1kcNxOS5mwHD4qGd78pnbZNH_iF-q1pRLmfVsKWjmMffiuxDHOa49XzLw

Forrás privatbankar.hu