A Pentagon vezetője szerint „elakadt” Putyin kampánya, ezért folyamodik civilek elleni támadásokhoz

Lloyd Austin, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) vezetője a CBS amerikai televíziós csatorna műsorában azt mondta, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök képtelen volt olyan gyorsan elérni a céljait, mint amennyire akarta, ezért folyamodik olyan típusú taktikákhoz, amilyeneket „naponta láthatunk a képernyőn”, ami „valóban undorító” dolog.

Austin elmondta továbbá: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy zsoldosok vagy külföldi harcosok jelentek meg Ukrajnában Oroszország oldalán.

A kérdésre, miszerint Oroszország állítása szerint hiperszonikus rakétát vetett be Ukrajnában, a Pentagon vezetője azt mondta: nem hiszi, hogy az ilyen rakéták bevetése Oroszország részéről „gyökeres változást” hozna, mindazonáltal hozzátette, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy bevetették-e őket. A CNN megjegyzi, hogy amerikai tisztségviselők megerősítették a csatornának, miszerint Oroszország hiperszonikus rakétákat vetett be a háborúban.

Austin szerint

 amennyiben Putyin vegyi vagy biológiai fegyvert vetne be Ukrajna ellen, akkor nemcsak az Egyesült Államok, hanem a nemzetközi közösség részéről is jelentős reakcióval szembesülne.