A rendőrség lecsapott a lime-ozó újságírókra

0
Elég hamar népszerű lett Budapesten, de a KRESZ-ben fehér foltnak számít a Lime elektromos közroller. A hivatalos rendőrségi álláspont szerint a közrollerrel járdán és bicikliúton sem lehet közlekedni, csak úttesten. Ha azonban ezt mindenki betartaná, megőrülnének az autósok és megszaporodnának a balesetek. Nem is tartja be szinte senki. Ez nem is baj, mert úgy tűnik, a rendőrség benézte a roller típusát.

Az Index a szokásosnál sokkal kimerítőbb rendőrségi állásponthoz jutott a közrollerek szabályszerű használatáról, ugyanis egy olvasónk feljelentette a lap két, Lime-ot videóban tesztelő újságíróját. Az eredmény: a rendőrség kisebb fokú szabálysértés miatt figyelmeztetésben részesítette az újságírókat, és három közlekedési pontot levont tőlük.

Kipróbáltuk az új elektromos rollert, megy, mint a meszes.

Az akkurátus indoklás szerint a teszthez használt Skymaster Moonster Lime Green elektromos roller 350 W teljesítményű és 25 km/óra sebességű, ezért különböző irányadó jogszabályok szerint segédmotoros kerékpárnak számít. Ebből következően nem lehet vele haladni sem a járdán, sem a kerékpársávban, sőt használatához jogosítvány és becsatolt motorkerékpár-bukósisak kell. Az Index ügyvédje útján fellebbezett a határozat ellen.

Azt nem mondja ki a határozat, hogy a közrollerekkel hol kell közlekedni, viszont az indoklásból egyértelműen következik, hogy az úttesten. Elképzelni is rossz, hogy a közrollerekkel ötvennel közlekedő buszok és teherautók között cikáznak a rollerezők, vagy 25 km/órás sebességükkel feltartják a mögöttük feltorlódó kocsisort. A hivatalos használat tehát roppant balesetveszélyes és egyértelműen bosszantaná az autósokat.

Forrás:https://index.hu/belfold/budapest/2019/09/04/lime_elektromos_roller_szabalysertes_sisak_bicikliut_jarda/