A S&P úgy leminősítette Magyarországot, hogy a fal adta a másikat

0

Pozitívról stabilra rontotta a magyar BBB adósbesoroláshoz tartozó kilátásokat – a koronavírus miatti általános gazdasági bizonytalanság okán – az S&P hitelminősítő. A lépés időzítése váratlan, ugyanis most elvileg nem volt napirenden a magyar államadósság minősítése.

Pozitívról stabilra rontotta a magyar BBB adósbesoroláshoz tartozó kilátásokat – a koronavírus miatti általános gazdasági bizonytalanság okán – az Standard&Poor’s (S&P) hitelminősítő – írja a Népszava az Erste elemzői nyomán.

A lépés annyit jelent, hogy a jövőben nincs esély a felminősítésre, de könnyű belátni, hogy a válság kellős közepén, amikor a forint és a hiány várhatóan elszáll – ez amúgy sem lenne reális. A stabil kilátás egyben azt is jelenti, hogy nem követi – elvileg – leminősítés. A döntés egyedül azért meglepő, mert a Standard&Poor’s nem várta ki az augusztusi felülvizsgálati időpontot – hanem azonnal lépett. Ez akár jelzés lehet arra, hogy az elemzőház szerint is a magyar kormány erőtlenül és eszköztelenül kezeli a válság gazdasági hatásait.

Az elmúlt hetekben minden kormánytól független kutató, civil és érdekképviseleti szerveződés a bejelentettnél jóval hatékonyabb gazdaságvélelmi intézkedéseket szorgalmazott.

A magyar gazdasági folyamatokról – ezzel együtt – pozitívan nyilatkoztak. Szerintük az idei négy százalékos GDP-visszaesés után, jövőre 4,8 százalékos bővülés jöhet, illetve az adósságpálya is stabil maradhat 2020-at követően. Az idei négy százalékos visszaesés azonban magasabb a kormány által jelenleg jósolt három százaléknál.

Az S&P véleménye alapvetően pozitívum lehet a forintra nézve. A magyar deviza ma reggel enyhén erősödni is tud az euróval szemben.

Az EUR/HUF kurzus jelenleg 356,6 forinton tartózkodik.

Tegnap a Magyar Nemzeti Bank is nyilvánosságra hozta a korábban már belengetett eszközvásárlási program bizonyos paramétereit.

A program május 4-ével veszi kezdetét, konkrét összeget azonban nem határozott meg a jegybank – írták az Erste elemzői.

via. Népszava