A szabad sajtó után most a képviselőkön a sor – ellenzéki politikusok az új országgyűlési törvényjavaslatról

0

Szabó Szabolcs mellett újabb ellenzéki képviselők reagáltak a ma kormánypárti politikusok által benyújtott törvénymódosítási javaslatra. Ahogyan a Mérce is beszámolt róla: a javaslat jelentős szigorításokat tartalmaz a jelenleg hatályban lévő törvényhez képest, többek között hat hónapnyi fizetésmegvonás járhat az olyan, „a szavazás menetét megzavaró” akciókért, mint amilyen Hadházy Ákos táblafelmutatása volt még októberben, illetve a házelnök (amely posztot jelenleg Kövér László tölti be) lényegében egyedül dönthet arról, kitilt-e egy képviselőt a Parlament épületéből.

Szél Bernadett független képviselő nyilvános Facebook posztban írt arról, miért lenne aggályos, ha elfogadnák a törvénymódosítási javaslatot:

Szerinte a közintézmények képviselői kártyával való látogatásának szigorításával pontosan a politikusi munka egyik lényeges pontját akadályozzák. Ha ugyanis minden esetben, amikor meglátogat egy gyermekotthont, gondozóintézményt vagy nyugdíjfolyósító szervet, előzetesen be kell jelentkeznie, félő, hogy nem az általános állapotok fogadják majd, erre példát is hoz: „volt olyan gyermekotthon, ahova előzetesen bejelentkeztem, és utána jött az információ, hogy előtte nagytakarítás és bútorok beszerzése ment egész éjszaka”.

A képviselők épületből kitiltása pedig egyenlő a „parlamentarizmus megcsúfolásával.”

„A javaslat szerint kitiltás esetén szavazni sem járhatnánk be, de szavazhatna helyettünk az, akit ezzel megbízunk. És ha Kövér kitiltja az egész ellenzéket, a Fidesz fog helyettünk szavazni?!”

Az MSZP szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében Tóth Bertalan képviselő a módosítást a kormány ellenzéki összefogás ellen indított újabb büntetéseként értelmezi – szerinte a mostani csak egy a sok közül, amelyet a rabszolgatörvény elleni nyílt fellépésük óta el kellett viselniük.

„Kövérék először a szabad sajtót kényszerítették karámba, most az ellenzéki képviselőkön a sor”

Forrás és folytatás:https://merce.hu/2019/11/13/a-szabad-sajto-utan-most-a-kepviselokon-a-sor-ellenzeki-politikusok-az-uj-orszaggyulesi-torvenyjavaslatrol/?fbclid=IwAR1efSWCHSJRbusDPEx5lRaIB4DsdT_kwUQmCM9vjNjImcBGWNVvxVPgqo8