A szlovák kormány felszámolja a brutális korrupciót!

Ennyire brutális lett volna a helyzet és egy durva maffia irányította volna az egész országot?
2022 után nálunk is megindulhat a korrupció felszámolása?
Vajon hányan kerülnek börtönbe majd?
Egészen példátlan az a letartóztatási hullám, ami Szlovákiában zajlik az elmúlt hetekben. A legfelsőbb rendőri vezetéstől kezdve pénzügyőrök, minisztériumi emberek, ügyészek, bírók és egyéb magas rangú, egészen felső körből származó személyek bilincsben. Mi történt északi szomszédunknál?
Párját ritkító letartóztatási hullám zajlik hónapok óta Szlovákiában. Kolumbiában vagy akár az egyenlítői Afrikában sem éppen megszokott, hogy a rendőrség korábbi teljes vezetése – köztük az előző két országos rendőrfőkapitány, maga a speciális ügyész, további magas beosztású ügyészek, bírók, a szlovák titkosszolgálat vezetőjének első helyettese, korábbi igazságügyi államtitkár, oligarchák és az ország talán leghatalmasabb, egyben második leggazdagabb embere is – néhány héten belül vizsgálati fogságba kerüljön. A vádlottak közül időközben többen beszélni is kezdtek. Elindult a dominó.
A közvélemény immár az adventi naptár ablakaiként tekint a kommandósok által naponta végrehajtott letartóztatásokra.
A vizsgálati fogságban sorra törnek meg a korábban érinthetetlennek hitt, bilincsbe vert személyek, akik látva, hogy már nincs felettük politikai védelem, vallani kezdtek.
A dominó immár az előző kormányzat legfőbb vezetőit (köztük magyarokat) és a háromszoros kormányfőt, Robert Ficót is veszélyezteti. Az egykor legnépszerűbb felvidéki magyar politikus, Bugár Béla és több milliárdos oligarcha sem alhat nyugodtan ezekben a napokban.
Mi történik északi szomszédunknál?
Tényleg bűnözők irányították az elmúlt években Szlovákiát? Az összefüggések megértéséhez egy kicsit vissza kell mennünk az időben.
„Maffiaállamban élünk!” – fogalmazott 2017 szeptemberében az akkor hivatalban levő államfő.
A komoly politikai támadások alatt álló
ANDREJ KISKA NEHEZMÉNYEZTE, HOGY MAFFIAMÓDSZEREKKEL TITKOS INFORMÁCIÓK SZIVÁROGTAK KI KORÁBBI ADÓÜGYEIRŐL, MELYEKET SMERES ELLENFELEI POLITIKAI CÉLOKRA HASZNÁLTAK
Jan Kuciak szlovák politikusok és az olasz maffia kapcsolatát kutatta. Házában végeztek vele és barátnőjével, az ügy miatt pedig komoly válság alakult ki Szlovákiában.
Az országot akkor az ereje teljében levő Robert Fico irányította, Szlovákiában a Smer–SNS–Most-Híd hármas koalíció kormányzott.
Majd Kiska szavai után alig öt hónappal, 2018. február 21-én meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, az ország pedig egy csapásra megváltozott.
Kuciak ugyanis nem volt akárki. Az ország egyik legolvasottabb hírportáljánál, az aktuality.sk-nál dolgozó fiatal újságíró Kelet-Közép-Európa talán legjobb adatelemző oknyomozójaként sok borsot tört az akkori kormány és gazdaságpolitikai holdudvarának orra alá. Kiiktatása hadüzenettel bírt a teljes szlovákiai sajtó számára. Értsd, ha túl magasra nyúlsz, te is az ő sorsára juthatsz.
AMI AZUTÁN TÖRTÉNT, AZ PÉLDA NÉLKÜLI SZLOVÁKIA TÖRTÉNETÉBEN. EGYMÁSSAL RIVALIZÁLÓ SZERKESZTŐSÉGEK ELITÚJSÁGÍRÓINAK TUCATJAI FOGTAK ÖSSZE ÉS HIRDETTEK ÁDÁZ HARCOT A KORMÁNYZAT ELLEN A KÖZÉLET MEGTISZTÍTÁSA ÉRDEKÉBEN.
Pozsonyban hamarosan a bársonyos forradalom óta nem látott mértékű, 150 ezer fős tüntetések kezdődtek.
Mindezt csak tetézte, hogy a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marian Kočner maffiózó mobiltelefonjának Threema applikációjából politikusokra, bírókra, ügyészekre, oligarchákra terhelő bizonyítékok kerültek elő, amik azonnal megjelentek a sajtóban.
A közelgő parlamenti választások eredménye gyakorlatilag már ekkor eldőlt.
CSAKHOGY A JAVA MÉG CSAK EZUTÁN KÖVETKEZETT.
Kiket csuktak le eddig?
– Milan Lučanský – országos rendőrfőkapitány (2018–2020)
– Norbert Bödör – oligarcha, egy biztonsági cég vezetője
– Dušan Kováčik – speciális ügyész (2004–2020)
– Boris Beňo – szlovák titkosszolgálat (SIS) első helyettese
– Monika Jankovská (Smer) igazságügyi minisztérium államtitkára (2016–2019)
– Róbert Krajmer – a korrupcióellenes egység volt vezetője
– Peter Hraško – a legsúlyosabb törvénytelenségeket vizsgáló Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) vezetője
– Bernard Slobodník – a pénzügyőrség egységének volt vezetője
– Marián Zetocha – a SIS lehallgatási osztályának volt vezetője
– Ľudovít Makó – a pénzügyőrség nyomozati hivatalának volt vezetője
– Martin Fleischer – a belügyminisztérium gazdasági főosztályának volt vezetője
– Több bíró az igazságszolgáltatás minden szintjéről
Az emberek látják, hogy magas beosztású döntéshozók jóval nagyobb lábon élnek, mint azt legális anyagi lehetőségeik megengednék.
MILAN LUČANSKÝ, AZ ELŐZŐ KORMÁNY ALATT KINEVEZETT ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY FLORIDÁBAN VETT APARTMANT,
így amikor a kommandósok őt is elvitték, azonnal vizsgálati fogságba kellett zárni, mert félő volt, hogy megszökik.