A szlovákok segítik a pedagógusokat, Orbánék a sárba tiporják a pedagógusokat!

A szlovák oktatási tárca tegnap jelentette be, hogy 11 millió eurót különít el 78 ezer oktatási alkalmazott koronavírus-járvány idején végzett munkájának jutalmazása céljából. Itthon nemhogy jutalomra nem számíthatnak az óvodák, iskolák alkalmazottai, de sok esetben még a teljes táppénzt se kapják meg a pedagógusok, ha megbetegszenek. Nemrég több kérdést is benyújtottam az emberi erőforrások miniszteréhez: rákérdeztem, miért nem kapnak maszkot a dolgozók, ha olyan jól állunk védőeszközökkel, miért nem tesztelik őket széles körben és rendszeresen, és miért nem adnak egységesen teljes táppénzt. Ahogy korábban beszámoltam róla, a minisztérium azt válaszolta, a maszk csak ajánlás és amúgy is mindenkinek “alapból” van, a tesztelést és kontaktkutatást a központi protokoll alapján végzik – ami gyakorlatilag csak a legszűkebb körben, a tüneteket mutató, koronavírusossal érintkezők esetében ír elő tesztelést, a teljes táppénzre pedig beidézték a jogszabályt, hogy milyen procedúrája van a “baleseti táppénz” igénylésének.

Most újabb kérdésekre jött meg a válasz: ezúttal arra kérdeztem rá, hogyan segítik a veszélyeztetett csoportokba tartozó pedagógusokat: krónikus beteg vagy idős kollégákat. A válasz alapján egyrészt online oktatással, és azzal is eldicsekszik a minisztérium, hogy nyáron és ősszel “jelentős fejlesztés és szolgáltatás-bővítés” valósult meg a digitális oktatásban, pl. létrejött a KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér. Csakhogy ez, mint írtátok is, gyakorlatilag annyi, hogy egy funkciót átneveztek, így lett a feltöltött házi feladatokból “kollaborációs tér”. Óriási fejlesztés. Az általános iskolákban, azt írják, hőmérőzéssel és fertőtlenítőszerekkel (!) védik az idős kollégákat, és hamarosan “célzott és rendszeres” tesztelés kezdődik a pedagógusok és a munkájukat segítők részére. Megjegyzem, azzal az antigén teszttel, amiről Müller Cecília nemrég azt mondta Karácsony Gergelynek, hogy “alkalmatlan a szűrésre”.

A válaszból világos: a beígért tesztelésen kívül, amiről még semmit sem tudunk, semmilyen védelmet nem biztosítanak a veszélyeztetett csoportba tartozó tanároknak, dolgozóknak. Továbbra sem biztosítják számukra a munkavégzés alóli felmentést és az online oktatásra való átállást, hiába is kérik azt — ahogy többen is írtátok. Továbbra sem lazítanak a megszorító tesztelési szabályokon, és csak a már fertőzött, tünetekkel rendelkezőket tesztelik, és továbbra se adják oda az intézményeknek a döntési jogot a digitális oktatás elrendelésére. Hiába állítják, hogy az Operatív Törzs 24 órán belül dönt a tantermen kívüli oktatásról, ez a gyakorlatban sok esetben nem valósul meg. Ez így biztosan súlyos felelőtlenség, a pedagógusok, a különleges védelmet igénylők cserben hagyása. Az ő további veszélyeztetésük elfogadhatatlan: a kormánynak engedélyeznie kell az online oktatást számukra! A családok pedig továbbra is várják, hogy érdemi segítséget kapjanak a mostani nehéz időszakban — ahogy nagyon, nagyon sokan Magyarországon!

#SzelBernadett
#Magyarorszag

 

szerző. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő.