A SZÜLÉSZET UTÁN AZ ORVOSI ÜGYELETI RENDSZERT IS LEÉPÍTENÉ A fidesz KORMÁNY!

🚑 Változna a segélyhívás rendszere is; a kormány a ciklus utolsó évében, sietve barkácsolna valamit.
Az ugytudjuk.hu információi szerint:
A ciklus utolsó évében, sietve barkácsolnának valamit.
Nemrég írtuk meg, hogy hamarosan csak nappal lehetne szülni több település kórházában is, de ezenkívül most újabb részletek derültek ki arról, mit tervez a kormány az egészségügyben. link a korábbi cikkhez: https://www.facebook.com/…/a.20319829…/2996912527297712/
Az orvosi ügyelet például mindenhol az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetne 2022-től, de az egész rendszert átszabnák – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.
Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk
– erősítette meg a lapnak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.
A dokumentum szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet. Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében már július elsejétől indulna. Ha ez az első 30 napban sikeres lesz, úgy az OMSZ az új feladatokra megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását.
A segélyhívások rendszerét újra megkavarnák, így a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. Itt a diszpécser nem csak mentőt küldhet, hanem – ha a páciens járóképes – egy ügyeleti pontra időpontot is adhat.
A tervezet szerint leépítenék az ügyeleti rendszert: a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ahol egyáltalán megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót. A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból.
Amennyiben a járásközpontban van városi kórház, úgy annak a sürgősségi osztályához rendelve működne az ügyeleti ellátás. E-receptet szintén csak a központban ügyelő orvostól kaphatna a beteg.
tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.
A lap által megkérdezett szakértő szerint, ha ez a terv megvalósul, akkor ugyan most egy nehezen, de mégis működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, és sérülhet a a biztonságérzetük is.
Mindez akkor is érdeksérelmet okoz a lakosságnak, ha szakmailag esetleg elfogadható lenne az új rendszer.
– mondta a lapnak nyilatkozó szakember.