A szülők 3/4-e nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását, 1/3 nem engedné vissza gyermekét – Erről miért nincs konzultáció?

„Soha nem féltettem a gyerekeimet annyira, mint most”

  • Sok szülő nem engedi a gyerekét iskolába jövő hét hétfőn, de van olyan pedagógus is, aki szintén azon gondolkodik, hogy nem megy be dolgozni.

  • Az iskolák sok helyen megértőek és elfogadják a gyerekek hiányzását, van, ahol hibrid oktatással is igyekszik majd segíteni az otthonmaradókat.

  • A szülők rettegnek, hogy a gyerekeik megfertőződnek.

A kormány döntése szerint április 19-én kinyitnak az általános iskolák, május 10-én pedig a középiskolák. A nyitás ellen tiltakoztak pedagógusszervezetek és  diákszervezetek, és a járványügyi adatok sem azt mutatják, hogy itt az ideje a nyitásnak. Bár a pedagógusokat hosszas könyörgések után elkezdték beoltani, de ahhoz, hogy védettség alakuljon ki náluk, az oltás után 2-3 hétnek kellene eltelnie, ez viszont sok általános iskolás tanárnál nem fog teljesülni. A rossz járványügyi adatok mellett pedig egyre több hír jelenik meg arról, hogy már egyre több gyerek kerül kórházba koronavírus-fertőzéssel.

Nem engedik a gyerekeket iskolába

Egy 5 gyermekes anyuka, Szilvia már most biztosan tudja, hogy sem a két középiskolás, sem a két általános iskolás gyerekét nem fogja április 19-én iskolába engedni, mert nem tartja biztonságosnak. A kisebb gyerekének az osztályfőnöke ráadásul pár napja halt meg koronavírusban, így ez csak tovább növeli a félelmüket. Ezt mindkét iskola igazgatójának meg is írta. A középiskola igazgatója eleve megadta ezt a lehetőséget a szülőknek, de az általános iskola intézményvezetője is megértő volt.

A tanárok viszont már most közölték, hogy mivel jelenléti oktatás van, nem tudják digitálisan is tanítani azokat, akik nem mennek be, ezért ezt a szülőknek kell megoldaniuk. Mindössze annyi segítséget kapnak, hogy a KRÉTÁ-ba a tanárok feltöltik a házi feladatokat és leírják, mit vettek az órán aznap.