A tények.

Ágoston László

1. Friss eredmény! Joe Biden nyert Arizona államban, ahol 1948 óta csak egyetlen egyszer nyert demokrata elnökjelölt, Bill Clinton, 1996-ban. Arizona a negyedik olyan állam, ahol 2016-ban Trump nyert, 2020-ban pedig Biden. Arizona republikánus (!) főügyésze azt mondta: „nincs bizonyíték választási csalásra” az államban.

2. Ezzel az eredménnyel az elnöki győzelemhez szükséges 270 elektorszám 290-re bővült Biden javára. A Bidenre szavazó választópolgárok tekintetében is nagyobb a különbség Biden javára (több, mint 5 millió szavazat), mint négy évvel ezelőtt Hillary Clinton javára (akkor nagyjából 3 millió szavazat volt).

3. Az USA kiberbiztonsági és infrastruktúra-biztonsági ügynöksége (CISA) csütörtöki bejelentése szerint a mostani választás „Amerika történelmének legbiztonságosabb választása volt,” egyáltalán nem történtek széleskörű csalások és szabálytalanságok. A CISA egy kormányügynökség, nem pedig a Biden kampány valamiféle csapata. A választás lebonyolításában részt vevő republikánus tisztségviselők is azt mondják: a választás tiszta volt.

4. A kiberbiztonsági ügynökség bejelentése után az igazgatóhelyettes benyújtotta a felmondását, sajtóhírek szerint a Fehér Ház már a hét elején kérte ezt tőle. Az ügynökség vezetője, Christopher Krebs úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy a bejelentés nyomán kirúgják.

5. A Trump kampány rengeteg pert indított azokban az államokban, ahol Trump négy éve győzött, de most nem. A legtöbb per el sem indulhatott, mert a helyi bírák bizonyítékok híján nem fogadták be azokat. Trump közeli források szerint nem is igazán az volt a cél a perekkel, hogy megfordítsák egyes államokban a győzelmet – hiszen tudták, hogy ez nem lehetséges – hanem az, hogy továbbra is sokan gondolják azt, hogy a választás tisztasága körül valami nem stimmel.

6. Ez bejött: a Morning Consult közvéleménykutató szerint a republikánusok 70%-a azt gondolja, hogy a választás nem volt szabad és nem volt igazságos. Minden második republikánus szavazó azt gondolja, hogy a kulcsfontosságú államokban (mint például a most megnyert Arizona) nem megbízhatóak az eredmények.

7. Bár Trump elnök még mindig nem ismeri el, hogy Joe Biden nyerte meg a választást, tegnap több republikánus szenátor is arra kérte, engedje meg, hogy Bidennek is elkezdjék folyamatosan átadni a hírszerzési információkat, melyeket a soron következő elnökök megválasztásuk idejétől mindig kapnak.

Forrás: The Washington Post, The New York Times, Axios, Politico, Morning Consult, Fox News, stb. Fotó: The Washington Post