A térdre rogyott önkormányzatok megkaphatják a kegyelemdöfést a kormánytól!

Nem szívesen teszik ki magukat az energiapiaci ingadozásoknak a nagyobb gazdasági szereplők – fogalmazott az Index megkeresésére Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője annak kapcsán, hogy egyre több önkormányzat – köztük Budapest is – kiszolgáltatott helyzetbe került, és napi áron fogja beszerezni az áramot.

Több önkormányzat és közfeladatot ellátó vállalat nem rendelkezik hosszú távú energiaszerződésekkel, ezért piaci áron kénytelenek beszerezni az energiát. Mostanra politikailag átitatott üggyé vált, hogy ezek a szereplők nem vagy csak nagyon magas áron kaptak ajánlatokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége korábban azt javasolta, hogy az önkormányzatok ne kössenek az MVM-mel fél- vagy egyéves szerződést, legfeljebb egy hónapra szerződjenek.

Karácsony Gergely főpolgármester is egyértelművé tette: Budapest napi áron szerzi be az áramot, továbbá úgy fogalmazott, amíg nem látják, hogy egészen pontosan milyen áramszámlája lesz a BKV-nak, megpróbálnak mindenen spórolni. Így ezekben az esetekben a napi gáz- és villanyár lehet az irányadó.

 

Rizikós lépés

Rendkívül kockázatosnak találja az aktuális helyzetben a napi áras beszerzést Hortay Olivér, a Századvég vezető elemzője. Az áramtőzsde már az energiaválság kirobbanása előtt is az egyik leginkább ingadozó volt. A tőzsdei ár egyik napról a másikra a korábbi kétszeresére is nőhet, vagy felére csökkenhet.

A végfelhasználók jelentős részénél ezért felmerül az igény a villamosenergia-kereskedőjükkel szemben, hogy a jövőbeli igényeiket előre fedezze, így képes legyen kiszámíthatóbb árakat biztosítani, ami tervezhetőbbé teszi a költségeket

– osztotta meg az Index megkeresésére Hortay Olivér, aki szerint ez az igény az energiaválság kirobbanása óta – a legtöbb felhasználó részéről – még erősebb két okból:

  1. Az azonnali árak változékonysága jelentősen megnőtt, ez még inkább kiszámíthatatlanná teszi a jövőbeli energiaköltségek alakulását.
  2. Az elmúlt időszakban az átlagos árszintek is emelkedő tendenciát mutattak. Egyre inkább úgy tűnik, az energiaválság rövid távon nem enyhül, az árak könnyedén tovább emelkedhetnek.

Tehát a Századvég elemzője számos kockázatot lát a kiszámíthatatlanságon túl az azonnali piaci árakat tükröző, napi áras beszerzésben. Két fő veszélyforrás egyértelmű: a kiszámíthatatlanság és egy esetleges költségnövekedés azonnali érződése.

 

Jól és rosszul is elsülhet

Hortay Olivér szerint ha az elmúlt hónapok ármozgásait vesszük alapul, a jövőben a napi piaci árakat tükröző beszerzések egyik hónapról a másikra többszörös költségnövekedést okozhatnak, ez pedig végül likviditási problémákhoz vezethet.

Ha pedig az európai energiapiaci helyzet tovább romlik, és az átlagos árszintek növekednek, a beszerzés költségei is ugyanilyen ütemben emelkedni fognak. A költségnövekedés mértékének pedig – a piaci árakhoz hasonlóan – nincs felső korlátja.

Hortay Olivér kiemelte: biztos sokkal nehezebben lehet ezzel a stratégiával tervezni a városok költségvetését, továbbá jelentősen ki vannak téve így egy olyan kockázatnak, amire nincs érdemi ráhatásuk. „Ám ha azt gondoljuk, hogy rövid távon az árak inkább csökkenni fognak, és ez valóban bekövetkezik, akkor akár jól is lehet járni a feltehetően magasan fixált árhoz képest” – összegezte Gaál Gellért, aki megjegyezte: negyedév múlva felül lehet vizsgálni ezt a döntést, és újból be lehet kérni új árakat a fixáláshoz.